Иако речиси секогаш е супер ефикасно, во некои ситуации треба да се избегнува!
- Дрвени подови и мебел
Ако користите сода бикарбона, со текот на времето ќе се оштетат природните материјали, како дрвото, бидејќи нејзиното абразивно дејство е штетно кога сакате овие површини да останат недопрени и цврсти.
- Стакло
Поради неговата чувствителност, лесно се создаваат гребнатини на стаклото, така што абразивниот ефект на сода бикарбоната е многу штетен за таквите површини.
- Позлатени садови
Без разлика дали се работи за прибор за јадење или некое друго позлатено јадење, задолжително внимавајте. Вистинското злато добива гребнатини во контакт со сода, има ‘рѓа, лупење …
- Алуминиумски садови за готвење
Иако често можеме да ги исчистиме металните површини со сода бикарбона, треба да се биде особено внимателен кога станува збор за алуминиумски садови. Важно е веднаш да го исплакнете темелно, во спротивно ќе оксидира и ќе добие кафена боја.
- Предмети кои имаат пукнатини
Кога сода бикарбона се суши по чистењето, талогот може да навлезе во различни пукнатини. После тоа ќе останат правливи и бели траги од сода, па подобро е да се избегнува и да се користат различни крпи, мини правосмукалки …