ОТКРИЈТЕ ШТО МОЖЕ ДА НАПРАВИ ОВА МОЌНО ОВОШЈЕ ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЈЕ!

Истражувањата покажуваат дека носи бројни придобивки за нашето здравје, обликот на телото и изгледот.

Мандарините, со нивниот сладок и кисел вкус, се одличен додаток во нашата исхрана, но дали сте знаеле дека ова природно слатко има многу придобивки. Имено, истражувањата покажуваат дека мандарините носат бројни придобивки за нашето здравје, физичка форма и изглед. Една мандарина обезбедува околу една третина од дневната потреба на човекот за витамин Ц, и тие исто така содржат активни растителни соединенија кои имаат анти-воспалителни и антиоксидантни својства. Но, тука се и голем број други придобивки за кои треба да знаете.

Богата со антиоксиданси

Мандарините се богати со билни соединенија кои го зајакнуваат здравјето, како што се флавоноиди. Тие се антиоксиданти кои помагаат да се одбрани вашето тело од нерамнотежа на слободните радикали, што инаку може да доведе до оксидација. Оксидацијата може да го промовира стареењето и развојот на рак и срцеви заболувања.

Друг начин на кој флавоноидите можат да помогнат во заштитата од рак е преку сузбивање на гените кои ги активираат соединенијата кои промовираат рак. Сепак, потребни се повеќе истражувања за луѓето за да се утврди колку цитрус треба да јадете за да ги постигнете овие ефекти.

Тие го зајакнуваат вашиот имунолошки систем

Поради високата содржина на витамин Ц, мандарините можат да го зајакнат вашиот имунитет. Витаминот Ц е антиоксиданс кој ја подобрува функцијата на имунолошките клетки во борбата против оксидативното оштетување. Исто така, ја промовира смртта на штетните микроби и го подобрува интегритетот на кожата и ткивата. Покрај тоа, зголемената доза на витамин Ц може да го скрати времето на заздравување на раните во одредени ситуации.

Го зајакнуваат здравјето на цревата

Агрумите, вклучително и мандарините, се особено богати со растворливи влакна, создаваат гел во дигестивниот тракт и влечат вода во цревата, за да ја омекнат столицата, потенцијално олеснувајќи ја работата на дигестивниот тракт.



Мандарините исто така имаат нерастворливи влакна. Всушност, тие имаат повеќе од овој вид влакна отколку многу други плодови. Нерастворливите влакна минуваат низ цревата без да се распаднат.

И двата вида на влакна се поврзани со намален ризик од хронични заболувања, па дури можат да ви помогнат да изгубите тежина.

Тие го спречуваат ракот

Истражувањата откриле дека мандарините можат да го намалат ризикот од развој на рак на црниот дроб. Имено, докажано е дека каротеноидите (растителни пигменти) присутни во мандарините поради високите концентрации на витамин А, го намалуваат ризикот од рак на црниот дроб. Мандаринскиот сок даден на пациенти со хепатитис Ц го спречи развојот на рак на црниот дроб поради високата содржина на бета криптоксантин (природен каротеноиден пигмент). Покрај тоа, овој цитрус содржи високо ниво на лимонен, кој делува против ракот, а исто така помага да се спречи рак на дојка.

Помагаат при слабеење

Бидејќи содржат значаен извор на растителни влакна, го одржуваат стомакот сит долго време и ја намалуваат желбата и потребата да јадат повеќе храна, мандарините помагаат при слабеење. Лекарите откриле дека конзумирањето мандарини помага во намалување на инсулинот, така што нивните шеќери не се складираат во форма на маснотии, туку се претвораат во енергија.

Тие го намалуваат ризикот од камења во бубрезите

Обемните истражувања ја поврзуваат исхраната богата со цитрус со намален ризик од камења во бубрезите, кристализирани минерали што телото ги излачува со урина. Ниското ниво на цитрат во урината може да предизвика формирање на одредени видови камења во бубрезите. За среќа, редовната потрошувачка на агруми, како што се мандарините, може да го зголеми нивото на цитрат.