ОВА Е ПРИЧИНАТА ЗОШТО ТРЕБА ДА ЈАДЕТЕ ПОВЕЌЕ РИБА

Освен што е многу вкусна, рибата е и исклучително корисна.

Неговите бројни придобивки се докажани со текот на годините.

Според здравствените експерти од Универзитетот во Питсбург, јадењето риба еднаш неделно го зајакнува здравјето на мозокот и спречува деменција.

„Нашето истражување покажува дека луѓето кои вклучуваат печена наместо пржена риба во нивната исхрана имаат поголем волумен на мозокот во областите поврзани со меморијата и сознанието“, објаснува проф. Џејмс Бекер (водач на студијата) – Не, најдовме врска помеѓу омега-3 нивото на масни киселини и овие промени во мозокот кои малку не изненадија“.

Бекер и неговите колеги анализирале здравствени податоци на 260 пациенти од различни студии, вклучително и исхрана и магнетна резонанца на мозокот.

Бидејќи не е пронајдена врска помеѓу различните нивоа на омега-3 масни киселини и здравјето на мозокот, истражувачите велат дека можеби факторите на животниот стил се поважни од биолошките. Покрај тоа, луѓето кои редовно консумираат риба се подобро образовани.

Комбинацијата на фактори на животниот стил се одговорни за подобро здравје на мозокот и тие можат да ги спречат или одложат когнитивните проблеми, вели Бекер.