ОВА СЕ НАМИРНИЦИТЕ КОИ СЕ НАЈКОРИСНИ ЗА НЕРВИТЕ

Витамини од групата Б

Витамините од групата Б се вклучени во синтезата на невротрансмитери – супстанции вклучени во преносот на сигналите помеѓу нервните клетки. Освен тоа, помагаат да се претвори храната во енергија за мозокот и нервниот систем, да ја одржуваат хормоналната рамнотежа и да штитат од стрес. Витамините Б се наоѓаат во месото, црниот дроб, рибата, јајцата, млечните производи, житариците, јаткастите плодови и зелениот лиснат зеленчук.

Витамин Ц

Витаминот Ц придонесува за производство на колаген, кој ги зајакнува ѕидовите на крвните садови и мембраните на нервните клетки. Витаминот Ц го има во агрумите, кивито, црните рибизли, пиперките и зелката.

Витамин Е

Витаминот Е има и антиоксидантни својства и ја поддржува регенерацијата на нервните клетки. Исто така, го подобрува протокот на крв во мозокот и го ублажува заморот.



Витаминот Е се наоѓа во растителни масла, јаткасти плодови, семиња и житарки.

Магнезиум

Овој микроелемент го регулира невромускулниот систем, учествува во преносот на нервните импулси и промовира мускулна релаксација. Неговиот недостаток може да доведе до раздразливост, несоница, главоболки и грчеви. Магнезиумот го има во чоколадото, бананите, гравот, грашокот, производите од соја и зелениот зеленчук.

Калциум

Калциумот е неопходен за функцијата на мускулите и нервите, како и за одржување на коските. Тој игра улога во процесите на возбудување и инхибиција во нервниот систем и помага во одржување на емоционалната рамнотежа. Овој елемент го содржат млечните производи (особено сирењето), рибата (особено сардини), бадемите и семките.

Јодот е од суштинско значење за синтезата на тироидните хормони, кои го регулираат метаболизмот и нервниот систем. Недостатокот на јод може да доведе до хипотироидизам, кој ја намалува менталната и физичката активност, доведува до апатија, поспаност и депресија. Јодот се наоѓа во морската храна (особено алги), јодирана сол и млечни производи.