Иако не звучи како сериозен здравствен проблем, недостатокот на витамини и минерали во организмот доведува до депресија, замор, несоница и недостаток на сила. Овие вообичаени проблеми со падот за повеќето луѓе се всушност прилично кажувачки и сигнализираат дека треба да обрнете внимание на себе. Секако, најдобро е недостатоците да се добијат преку храна за да се избегне хипервитаминоза, но во зависност од недостатокот може да бидат неопходни и додатоци во исхраната. А еве кои витамини се исклучително важни за секоја жена оваа сезона.
Витамин Е
Неговиот недостаток е забележлив во вид на сезонско опаѓање на косата, исушена кожа и кршливи нокти. Сето тоа е нормално со промената на годишните времиња, но ако трае повеќе од 2-3 недели, треба да земете поголеми дози од овој витамин. Најмногу го има во растителните масла и јаткастите плодови.
Витамин Б12
Вит. Б12, кој исто така има недостаток во есен, ја подобрува меморијата, концентрацијата и функционирањето на нервниот систем. Учествува во формирањето на крвни зрнца и нивната поделба. Го нормализира нивото на лошиот холестерол и го зголемува добриот холестерол. Го спречува развојот на анемија и го заситува телото со енергија. Може да се најде во големи количини во говедско и пилешки црн дроб, риба ( лосос, харинга). Го има во пилешки јајца, млеко и млечни производи (павлака, урда). Го има и во сирењето и црвениот кавијар.
Витамин Д
Во оваа сезона, витаминот Д се намалува во нашето тело поради намалувањето на часовите на сончева светлина. Оваа хранлива материја го регулира метаболизмот на калциум и фосфор, обезбедува нормална активност на тироидната жлезда, го нормализира крвниот притисок, го штити срцето и крвните садови од аритмија и уништување. Содржи во храната од животинско потекло: масна морска риба, кавијар, печурки, жолчка од јајце.
Витамин Б3
Ако сте летаргични, сонот ви е нарушен, а ноктите ви станале кршливи, тоа покажува дека страдате од недостаток на Б3. За да го добиете, можете да вклучите повеќе црн дроб во вашето мени – говедското месо е најбогато со Б3, а потоа пилешкото, лососот, кикириките, авокадото, печурките, зелениот грашок, кафеавиот ориз и други.