Ако сметате дека не е неопходно да се чисти органското овошје и зеленчук, како што се конвенционално произведени, бидејќи не се покриени со пестициди и хемикалии, можно е да направите голема грешка. Ова значи дека иако не се одгледуваат како конвенционалното овошје и зеленчук, тие може да содржат други супстанции на површината.
Некои природни производи се одгледуваат со природни ѓубрива и подобрувачи на почвата, вклучувајќи хумус и ѓубриво. Затоа би било корисно со помош на сода бикарбона да подготвите природен „детергент“ за чистење на овошјето и зеленчукот.
Содата бикарбона е природен елемент во форма на минерал, растворен во вода. Достапна е и лесно може да се најде. Најдобро од сè, содата е биопестицид кој го спречува растот на одредени видови бактерии, вируси и габи.
Растворете неколку лажици сода бикарбона во 1-2 лажички вода. Овошјето и зеленчукот исчистете ги со подготвениот раствор. На крајот, исплакнете ги со вода за да ги отстраните трагите од употребата на содата.