Наречена суперхрана и нискокалорична, ротквицата имаат многу различни придобивки – од заштита на црниот дроб до борба против ракот. Постојат пет причини да јадете ротквици секој ден, пишува турскиот „Ен Сон Хабер“.
Ротквиците се корен зеленчук со крцкава текстура. Достапен во различни форми и бои. Некои ротквици може да бидат горчливи, но сите се богати со витамини и се еден од најздравите начини за дополнување на пролетната исхрана.
Ротквиците обично се користат како додаток во салатите, но има и многу други начини како да уживате во нив. Постојат неколку важни причини зошто да ги консумирате почесто.
Ротквиците припаѓаат на исто семејство како белата зелка и брокулата – семејство на крстови. Еве пет главни причини зошто ротквиците треба што почесто да бидат на нашата трпеза.
Тие му обезбедуваат на телото многу хранливи материи
Ротквиците можат да бидат црвени, црни, бели, жолти, розови, виолетови. Најчестото овошје е црвеното, но често се користат и бели ротквици. Сепак, здравствените придобивки се големи, без разлика на бојата.
Ротквиците се одличен извор на антиоксиданси како катехини, пирогалол, ванила киселина и многу други фенолни соединенија. Нивната главна предност е високата содржина на витамин Ц, кој заедно со антиоксидансите игра важна улога во борбата против оксидативниот стрес и оштетувањето на клетките. Витаминот Ц е од суштинско значење за зајакнување на имунолошкиот систем и заштита од инфекции.
100 грама ротквица содржи 15 килокалории, 233 милиграми калиум, 39 милиграми натриум, 3,4 грама јаглени хидрати, 1,6 грама влакна и 0,7 грама протеини. Фактот што ротквиците содржат само 15 килокалории и не содржат масти, ги прави суперхрана и особено главен учесник во диетите за слабеење. Покрај тоа, тие обезбедуваат околу 30% од дневната доза на витамин Ц за зајакнување на имунитетот, како и мали количини на витамини Б, калиум, калциум, железо и магнезиум.
Познато е дека тие го намалуваат воспалението, ги штитат клетките од супстанции кои предизвикуваат рак и го инхибираат растот на клетките на ракот. Соединенијата во ротквиците имаат и антибактериско дејство, вклучително и против бактеријата Helicobacter pylori, поврзана со развој на чир на желудникот и рак.
Тие помагаат во борбата против ракот
Се покажа дека антиоксидансите играат важна улога во намалувањето на воспалението и заштитата на клетките од оштетување, како и спречување на стареење и болести.
Истражувањата покажуваат дека ротквиците кои се користат во традиционалната медицина уште од античко време се извор на различни антиоксиданси. Ги има во јадливите корени, како и во нивната кора, семиња и стебла. Истражувањата покажуваат дека овие природни соединенија можат да спречат одредени видови на рак, како што се ракот на дојката, простатата, дебелото црево, црниот дроб и белите дробови.
Црвената боја на ротквиците се должи на пигментот антоцијанин – моќен антиоксиданс кој е многу важен за спречување на кардиоваскуларни болести и за одржување на здравјето на срцето. Антоцијанот исто така игра друга важна улога: се верува дека е ефикасен во борбата против ракот.
Го зајакнуваат срцето
Богати со антиоксиданси и минерали како што се калциум и калиум, ротквиците се исклучително корисни и се препорачуваат за лица со кардиоваскуларни болести.
Овие хранливи материи помагаат да се намали високиот крвен притисок, како и да се намали ризикот од срцеви заболувања. Ротквиците се и добар извор на природни нитрати, кои ја подобруваат циркулацијата на крвта.
Заштитете се од дијабетес
До 2060 година се очекува тројно да се зголеми бројот на возрасни дијагностицирани со дијабетес. Врската помеѓу ротквицата и дијабетесот е проучувана многу години, вклучувајќи ја и потрошувачката на сок од ротквица, екстракт и никулци.
Утврдено е дека заштитните функции се поврзани со способноста на зеленчукот да го подобри антиоксидантниот одбранбен механизам на телото и да има позитивен ефект врз промените во нивото на гликоза предизвикани од хормонални нарушувања. Во исто време, ротквиците ја намалуваат апсорпцијата на гликоза во цревата и ја зголемуваат нејзината апсорпција од мускулното ткиво, што го намалува нивото на шеќер во крвта.
Ротквиците содржат глукозинолат и изотиоцијанат – хемиски соединенија кои играат важна улога во контролирањето на шеќерот во крвта. Редовното консумирање ротквици исто така го зголемува природното производство на адипонектин во телото. Тоа е хормон кој игра важна улога во спречувањето на отпорност на инсулин. Дополнително, ротквиците содржат коензим Q10, антиоксиданс за кој е докажано дека помага да се спречи развојот на дијабетес.
Подобрете ја функцијата на црниот дроб
Покрај овие соединенија, ротквиците содржат индол-3-карбинол и 4-метилтио-3-бутенилизотиоцијанат. Ова се многу корисни материи кои помагаат да се исчисти црниот дроб од токсини и да се опорави од оштетување. Тие исто така им помагаат на бубрезите да ги исфрлат токсините од телото.