Прочистувањето на крвните садови значително го намалува ризикот од срцев и мозочен удар, а превенцијата од овие болести треба да започне по триесеттата година од животот.
Бурниот начин на живот, постојаниот стрес и нездравата и нередовна исхрана доведуваат до таложење на лошиот холестерол во крвните садови. Ова доведува до блокирање на крвните садови: артериосклероза. Запушените крвни садови најмногу влијаат на крвните садови на срцето и мозокот. Ако не се лекува, може да доведе до срцев или мозочен удар, понекогаш со фатален исход.
Ако сакате да го одржувате вашето срце здраво, постојат многу производи кои ќе ви ги отпушат артериите, ќе го намалат крвниот притисок и ќе ја намалат можноста за воспаление. Повеќето производи на листата содржат здрави масти, антиоксиданси, го стимулираат лачењето на хормоните и апсорпцијата на хранливи материи.
Не мора да се грижите за здравјето на срцето ако ги јадете овие седум одлични намирници:
- Аспарагус
Тој е еден од најдобрите производи за чистење на артериите бидејќи содржи многу минерали, влакна и витамини. Ќе го намали крвниот притисок и ќе спречи формирање на наслаги, што може да доведе до сериозни проблеми.
- Авокадо
100 гр авокадо содржи 14% од препорачаната дневна количина на калиум. Препорачаната дневна доза на калиум е важна за намалување на крвниот притисок и со тоа намалување на ризикот од срцев удар. Авокадото може да го намали нивото на триглицериди и холестерол, што значи дека може да го намали ризикот од срцеви заболувања. Токму кај овие болести авокадото има превентивно дејство. Драматично го намалува нивото на лошиот холестерол (ЛДЛ) и го зголемува нивото на добриот холестерол (ХДЛ) до 11 отсто и го намалува нивото на триглицеридите до 20 отсто.
- Брокула
Полн е со витамин К , кој го спречува калцификацијата на артериите, а благодарение на антиоксидансите што ги содржи, ја спречува оксидацијата на ЛДЛ холестеролот, што може да доведе до посериозни срцеви заболувања. Влакната од брокула го регулираат крвниот притисок.
- Чиа семе
Повеќето од масните киселини кои се наоѓаат во чиа семето се здрави, незаситени масни киселини, со над 50 проценти омега-3 масни киселини. Редовното внесување на омега-3 масни киселини е поврзано со намален ризик од развој на кардиоваскуларни болести. Чиа семето е богато со минерали кои функционираат како електролити во телото и се вклучени во правилното функционирање на мускулниот систем и функциите на срцето. Чиа семето е особено богато со магнезиум (335 mg/100 g чиа семе) и умерено количество калиум.
- Цимет
Освен што ја зголемува ефикасноста на инсулинот, циметот има антиоксидантни, антибактериски, антиинфламаторни и антиканцерогени својства. Исто така, може да го намали крвниот притисок, холестеролот, па дури и телесните масти.