Појадокот е многу важен оброк – може или да ви го разубави или да ви го уништи денот. Мора да обезбеди доволно енергија, да биде богат со вредни хранливи материи и да ги комбинира сите здрави компоненти – протеини, јаглехидрати, влакна, корисни масти.
Сепак, појадокот не е секогаш толку здрав како што мислите. Дури и ако јадете житарки за појадок секое утро, тоа не значи автоматски дека се храните здраво. Многу готови житни култури, мешавини со овесна каша или гранола, содржат големи количини додаден шеќер. Иако се вкусни и претставени како здрави, овие грицки воопшто не се такви.
Според healthline.com, најлош појадок е оној што е наполнет со додаден шеќер. Додадените шеќери во појадокот се вообичаена практика во модерните готови понуди.
Јадењата со висока содржина на шеќер може да доведат до воспаление во ткивата, а тие пак можат да станат предуслов за разни болести како што се дебелина, дијабетес, кардиоваскуларни заболувања, хронични дегенеративни заболувања, пишува healthline.com.
Несаканите ефекти од грицките богати со додаден шеќер вклучуваат висок крвен притисок, замастен црн дроб, дијабетес, воспаление и кардиоваскуларни проблеми.
Ако изберете да јадете житарки за појадок, исклучително е важно внимателно да ги прочитате етикетите. Изберете закуски што не содржат додаден шеќер. Ако вашиот омилен појадок е житарки, претпочитајте без додаден шеќер, како овесна каша од цело зрно. Ако сакате да го засладите појадокот, само додадете неколку парчиња свежо овошје. Ова е подобар избор.
Палачинките се уште еден популарен појадок што е штетен. Дури и ако правите тесто за палачинки со алтернатива на рафинирано пченично брашно, додавањето џемови, чоколади, џемот го прави вашиот појадок нездрав и потенцијално го скратува животниот век поради ризиците од болести што ги крие. Палачинките содржат заситени масла, вклучувајќи путер, кокосово масло, масла од ореви, што може да доведе до зголемување на телесната тежина, холестерол и триглицериди во крвта.
Палачинките може да содржат преработени состојки, особено во готови мешавини. Тие се богати со шеќери, предизвикувајќи воспаление и создаваат услови за предизвикување дијабетес и кардиоваскуларни заболувања.
Преработеното месо, колбаси, колбаси, сланина се исто така популарни опции за појадок за милиони луѓе низ целиот свет. Тие се многу богати со конзерванси, заситени масти и соли. Комбинацијата на овие инаку прифатливи супстанции има потенцијални ризици за кардиоваскуларниот систем. Редовното и обилно консумирање преработено месо за појадок може да доведе до кардиоваскуларни заболувања, заболувања на црниот дроб и бубрезите, потенцијално да го скрати животниот век.
За да бидете сигурни дека вашиот појадок е здрав и ви ги обезбедува сите потребни вредни хранливи материи за вашето здравје, вклучете повеќе овошје, зеленчук, незасладена овесна каша, цели зрна, јајца, авокадо, маслинки. Избегнувајте производи со додаден шеќер, сол и заситени масти.