Која е тајната на долговечноста на овие луѓе, дознајте во продолжение:
1. За храна го користат само она што доаѓа од нивната клима
Месото се користи ретко, а голем дел од храната на Сардинија е локално одгледувана и генерално без пестициди, хормони, бои или шеќери.
Што јадат луѓето на Сардинија?
Зеленчук, зелен зеленчук, салати и супи од грав со анасон, фава, наут и домати.
Производи од козјо и овчо млеко, кои имаат антиинфламаторни својства и за кои е откриено дека го намалуваат лошиот холестерол.
Сардинско црвено вино од планинските региони, кое има повисоко ниво на полифеноли од повеќето други вина. Полифенолите се антиоксиданси кои можат да помогнат во заштитата од болести како дијабетес и срцеви заболувања.
Нивниот препознатлив леб, направен од цели зрна кои се богати со протеини и малку
глутен, кој е главната состојка во италијанските тестенини.
Секојдневно се пие чај од млечен трн, за кој се смета дека го чисти црниот дроб .
2. Самите одгледуваат храна
Сардинците сакаат да бараат диви аспарагус, диви зеленило, бобинки и печурки .
Во градината секогаш имаат: зелена салата, домати, босилек, магдонос и тиквички.
3. Јадат помалку
Сардинците сакаат да готват. Тие уживаат во сечкањето кромид, домати и пиперки додека го подготвуваат сосот за шпагети.
Постепено можете да стекнете навика да готвите дома. Ако работите со полно работно време, одвојте ги викендите за да готвите во серии или да подготвите оброци што ќе траат два или три дена во текот на неделата.
Наместо да гледате на готвењето како работа , опуштете се и прифатете го процесот. Поканете го вашето семејство да помогне во чистењето и подготовката или поканете пријател да ја сподели забавата со чаша вино од Сардинија.
5. Се движат повеќе
Сардинците остануваат активни цел ден , особено во домашните работи. Тие се грижат за своите овци, кози, одгледуваат градина, готват, чистат и се движат наоколу.
Иако најверојатно нема да пасете овци или да барате печурки, сепак можете да најдете начини да останете активни во текот на денот.
Ако седите пред компјутер цел ден, поставете тајмер на телефонот или паметниот часовник во интервали од 30 до 45 минути за да не заборавите да станете и да се истегнете или да прошетате за време на ручек .