СÈ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ЦРВЕНИОТ ПИПЕР

Црвениот пипер е богат со витамини А и Ц, како и со биофлавоноиди, антиоксиданси и каротини. Може да помогне при болки во грлото, течење на носот, конгестија (затнување со секрет) и главоболки, кои често ја придружуваат настинката. Црвениот пипер е уникатен по вкус и може да варира од многу слатка до исклучително лута.

Црвениот пипер, заедно со другите членови на семејството Пипер, има аналгетски својства и содржи до девет пати повеќе витамин Ц од доматите. Високата содржина на витамин Ц помага во зајакнување на нашиот имунолошки систем, не штити од кардиоваскуларни болести како што се срцев удар и мозочен удар и му помага на нашето тело подобро да го апсорбира железото.

Црвениот пипер го помага варењето и ја подобрува циркулацијата.

Познато е и дека го нормализира крвниот притисок и ги храни клетките кои ги сочинуваат артериите, вените и капиларите, со што ја враќа нивната еластичност. Црвениот пипер го стимулира телото и може внатрешно да не загрее на ладно време. Има антибактериски својства кои можат да не заштитат од салмонела и ешерихија коли во нашиот дигестивен тракт.

Црвениот пипер има способност да му помогне на телото да се бори против вообичаените инфекции. Тој е одличен зачин за секое јадење од зеленчук, вклучувајќи супи, свежа салса, гвакамола, печен зеленчук, компири и карфиол. Нотка пиперка дури може да се додаде во утринско смути или овошна салата за зачинет и имунолошки ефект.