- Го намалува крвниот притисок
Смоквите се одличен извор на калиум кој помага во намалување и регулирање на крвниот притисок. Минералот калиум е слабо достапен во храната, и тој е неопходен за функционирање на организмот. Многу луѓе страдаат од недостаток на калиум како резултат на зголемената потрошувачка на сол.
- Помага при слабеење
Тоа е добар извор на диетални влакна кои го подобруваат варењето на храната и ни даваат чувство на ситост подолго, помагајќи на тој начин да ослабеме. Смоквите содржат поголема количина на растворливи и нерастворливи влакна отколку другите плодови. Растворливите влакна исто така го намалуваат холестеролот во крвта. Во 100 грама смокви има само 74 калории.
- Го намалува шеќерот во крвта
Листовите од смоква го намалуваат шеќерот во крвта. Лисјата може да се користат не само при подготовка на разни јадења, туку и при подготовка на чаеви. Некои истражувања покажаа дека смоквите помагаат во регулирање на шеќерот кај луѓето кои страдаат од дијабетес тип 1.
- Помага при добро расположение
Тие содржат голема количина на витамин Б комплекс, кој му дава енергија на нашето тело, обезбедува еластичност на кожата и силни мускули. Друга придобивка од комплексот витамини Б е што ја подобрува работата на мозокот, а со тоа и концентрацијата и меморијата, и го подобрува нашето целокупно расположение. Ако несоницата и ПМС се резултат на вашето незадоволство, смоквите, поради нивната висока содржина на магнезиум, можат да помогнат.
- Помага при брадавици
Во народната медицина, смоквите се сметаат за одличен помошник во проблеми со израстоци на кожата, како што се брадавици и пченка. Доволно е да се потпреме половина од свежото овошје на местото на телото каде што е проблемот, да се остави преку ноќ и да се исплакне со топла вода наутро. После тоа, смената на проблеми е полесна, и доколку е потребно, можете да ја повторите постапката до 5 пати.
- Тие содржат богатство на витамини и минерали
Високите концентрации на глукоза и фруктоза се поздрава замена за белиот, индустриски шеќер. Содржат многу железо, фосфор, калциум, калиум, магнезиум, витамини Б6, Е, Ц и витамин А. Исто така се богати со бета-каротен, па затоа се препорачува да се јадат смокви неколку дена пред сончање. Содржи висока содржина на вода и природни шеќери, па затоа е корисен при закрепнување од исцрпеност и детоксикација.