Кога сме болни и не се чувствуваме добро, нашата прва работа е да бараме олеснување во кабинетот за лекови. Решението за повеќето наши тегоби, сепак, се наоѓа во кујната со зачини.
По грешка познат како зачин, црниот пипер е една од најлековитите билки во природата. Денеска ви претставуваме дел од неговите лековити својства.
Честата употреба на црн пипер значително го намалува ризикот од рак на желудникот , ја ублажува надуеноста и гасовите.
Истражувањето спроведено на Центарот за рак на Универзитетот во Мичиген покажува дека едно од главните активни соединенија на пиперката, пиперинот, е способно да го инхибира развојот на туморските формации.
Меѓутоа, важно е да се зачуваат неговите лековити својства, да се стави на веќе зготвена храна, бидејќи при температурна обработка таа ги задржува само своите вкусни квалитети.
Биберот помага и ако сакате да ги изгубите вишокот килограми . Освен што помага да се разложат масните клетки во телото, тој предизвикува потење и мокрење, што е добар начин да се ослободи телото од вишокот токсини и вода.
Биберот помага и при силна кашлица. Посипано на парче леб или супа, неговото затоплувачко дејство го отпушува носот и ги смирува белите дробови.
Црниот пипер е исто така еден од најсилните природни антидепресиви. Научниците открија дека пиперинот ги подобрува когнитивните функции на мозокот и помага во борбата против депресијата.
Иако е корисен, биберот може да има и опасни несакани ефекти. Луѓето кои земаат лекови за намалување на крвниот притисок и отчукувањата на срцето треба да бидат внимателни со тоа, бидејќи пиперинот може да го зголеми ефектот на лекот.