ШТО ЌЕ СЕ СЛУЧИ СО ВАШЕТО ТЕЛО АКО ПИЕТЕ САМО ФЛАШИРАНА ВОДА

Во последните децении се тврди дека водата од чешма е највалкана и најнездрава и дека флашираната вода е најдобриот можен избор.

Но, неодамна, експертите советуваат да се консумира помалку флаширана вода. Ова ограничување е наметнато поради пластичните шишиња, кои можат да претставуваат значителен ризик не само за околината, туку и за нашето здравје.

Значи, кои се опасностите зад секојдневното консумирање на флаширана вода.

  1. Зголемување на ризикот од ендокрини, имунолошки и невролошки заболувања

Флашираната вода може да содржи потенцијално штетни нечистотии. Меѓу нив се и фталатите, кои се класа на вештачки хемикалии кои се користат за правење шишиња со вода и друга пластика. Експертите веќе предупредија дека овие супстанции можат да влијаат на човечкиот ендокриниот систем, влијаејќи на производството на хормони.

Некои студии покажуваат дека самите пластични шишиња со вода не се толку „загадени“ со хемикалии што му штетат на нашето здравје. Експертите на HuffPost советуваат да се ограничи понатамошниот контакт со такви супстанции секогаш кога е можно.

Овие хемикалии се исто така поврзани со различни репродуктивни, имунолошки и невролошки нарушувања, вклучувајќи гестациски дијабетес, репродуктивни проблеми, заболувања на црниот дроб кај децата, астма и зголемен ризик од рак на дојка.

И иако фталатите и другите штетни „хемикалии“ обично не се наоѓаат во изворната вода, тие на крајот можат да навлезат во течноста од пластичното шише. Според експертите, ризиците се зголемуваат со продолжен контакт на водата со пластика. По правило, флашираната вода може да се чува долго време во магацини, а потоа да се транспортира во возила каде што температурата не е особено контролирана.

Различни студии открија траги од фармацевтски производи, микропластика, бактерии, па дури и тешки метали во флаширана вода.

  1. Поголем ризик од стомачни вируси и ентеритис

Бактерии кои можат да предизвикаат гастроентеритис и стомачни вируси се пронајдени во флаширана вода. Тие особено можат да им наштетат на луѓето со ослабен имунолошки систем.

Експертите потсетуваат дека водата од чешма подлежи на редовни проверки на квалитетот и тоа го намалува ризикот од навлегување на некакви нечистотии во неа. Тие советуваат дека е можно почесто да се консумира вода од чешма, а за таа цел да се постават специјални филтри или да се користат бокали за прочистување на водата.

Важно: Написот е само за информативни цели и не заменува консултација со специјалист и урамнотежена исхрана!