1. Овошни сокови
Првата храна што д-р Браун не ја одобрува се овошните сокови. Како што вели, понекогаш имаат шеќер колку една лименка газиран пијалок!
„Дури и незасладената верзија може да содржи дури 26 грама јаглени хидрати, што е околу шест лажички шеќер. Сето тоа со многу малку влакна“, објасни докторот.
2. Овошје со многу шеќер
Следни на ред се манго, ананас, банани и грозје, кои имаат многу шеќер и треба да се третираат како десерт“, забележува таа.
3. Овесно млеко
Овесното млеко има 15 грама јаглени хидрати по чаша.
„Да не зборуваме дека многу марки купени во продавниците се направени со конзерванси, згуснувачи и емулгатори, од кои сите не се добри за нашето здравје на цревата или нашето целокупно здравје“, истакна д-р Браун.
4. Овесни снегулки
На четврто место се овесните снегулки кои многумина го препорачуваат како здрав извор на влакна.
„Една чаша овесна каша има околу осум грама влакна, но 62 грама јаглехидрати. Не вреди, луѓе“, вели Браун.
5. Оризови колачи
На последно место се галетите од ориз. Во две крекери има 70 калории, но и 14 грама јаглени хидрати и премалку влакна.