За само неколку секунди, можете да дознаете дали свежото млеко е вистинско и безбедно за консумирање.
Како да знаеме дали свежото млеко е вистинско?
За да го тестирате млекото дома, купете лакмусова ленти (хартија). Тие укажуваат на присуство на хемиски нечистотии во пијалокот. Ако млекото не се разреди, тогаш бојата на лентата ќе остане непроменета откако ќе се натопи во неа.
Лакмусовата хартија се користи и за да се утврди присуството на сода во млекото (во алкална средина лакмусовата хартија ќе стане сина). Многу производители додаваат сода бикарбона за млекото да трае подолго.
За таа цел се додава и салицилна киселина. Ако го има во млекото, тогаш лакмусовата хартија ќе добие светло црвена боја.
Скроб се додава за да се зголеми густината на млекото. За да го проверите неговото присуство, треба да ставите неколку капки јод во пијалокот. Ако добие сина боја, тоа укажува на присуство на скроб. Во спротивно, млекото едноставно ќе порумени по додавањето на јод.
Истурете малку млеко во чаша, додадете двојно повеќе алкохол. Ако млекото е со висок квалитет, тогаш ќе се појават вдлабнатини – ова е протеинот на казеин, кој е ограничен со алкохол. Во разреденото млеко меурчиња не се формираат веднаш, туку по некое време. Колку повеќе вода има во млекото, толку подоцна ќе се појават откако ќе се додаде алкохолот.