ТИБЕТСКИ СОВЕТИ ЗА ТОА КАКО ДА ОСТАНЕТЕ ЗДРАВИ ВО ЗИМА

Искусниот тибетски доктор Фунгзонг Вангмо, директор на Меѓународната школа за тибетска медицина на Институтот Шанг Шунг, за Спутник радио раскажа како да се јаде во текот на студените месеци за да се остане здрав.

Тибетската медицина вели дека во зима целата енергија оди под земја. На ниво на растение, ова значи дека моќта на билките е концентрирана во корените, додека надвор сè замрзнува. Нашето тело, кое има природни механизми за саморегулација, исто така реагира на настинки и им наложува на сите пори да се затворат за да ја задржат внатрешната топлина. Луѓето го прават истото со својот дом: ги затвораат сите прозорци на студ и ја чуваат топлината внатре што е можно повеќе. Како резултат, внатрешната топлина на телото значително се зголемува. И како резултат, силата на една личност се зголемува, но во исто време ние често се здебелуваме во зима: Тибетанците велат дека суштината на телото станува потешка.

Според принципите на тибетската медицина, меѓу главните причини за нашите болести се несоодветната исхрана и однесување. Се разбира, секоја личност е единствена. Затоа, на пример, тибетските текстови содржат детални описи на различни околности и какви било препораки за диета и однесување во овие околности. Она што е важно: сезоната, местото на живеење, возраста, полот и општата здравствена состојба.

На пример, диетата за оние кои живеат на влажно место и за оние кои живеат во пустина е неверојатно различна.

Адолесцентите – кои се под 17 години и постарите луѓе над 70 години имаат поладен карактер – тоа е дека тие немаат толку многу топлина во нивните тела како луѓето на средна возраст (17-70 години). Поради оваа причина, тие треба да посветат поголемо внимание на „топлото“ јадење и однесување. Ѓумбирот се препорачува за деца и адолесценти како зачин.

Постарите луѓе треба да обрнат внимание на морско оревче – му помага на срцето и промовира добар сон. Средовечните луѓе треба да ги искористат лековитите својства на кардамонот, кој ги поддржува бубрезите и обезбедува добро здравје.

Во зима, телото акумулира многу топлина. Затоа е потребно да се јаде хранлива храна, но не премногу тешка. Износот треба да биде поголем отколку во потоплите месеци. Се препорачува добра вечера, не премногу тешка, но доволна во квантитет.

Зошто е вечерата толку важна и многу западни диети препорачуваат воопшто да не вечераме? Од две причини. Прво, поради варењето на храната. Второ, самата ноќ станува подолга и ако не обрнете внимание на вечерата, вашиот стомак ќе остане празен во поголемиот дел од ноќта.

Зимските вкусови се слатки, кисели и солени. Горчлив вкус е најдобро да се избегнува. Во студената сезона е добро да се јаде месо, особено говедско, јагнешко и пилешко. Подобро е да се исклучи свинско и козјо месо. Во тоа време, супите и чорбите се корисни бидејќи се топли и лесни.