ТИКВАТА Е ЛЕКОВИТА , НО НЕ СЕ ПРЕПОРАЧУВА: ДОКОЛКУ ГИ ИМАТЕ ОВИЕ ЗДРАВСТВЕНИ ПРОБЛЕМИ

Тиквата е незаменлива храна на есенската трпеза. Вкусен е и пред се здрав, а со оглед на тоа што содржи дури 90 проценти вода, лесно се свари. Покрај тоа, содржи и влакна, како и бета-каротен, кој се претвора во витамин А, а е богат со калиум и витамин Ц.

Маснотии речиси и да нема, бидејќи во 100 грама тиква има само триесет калории. Поради сето ова, тиквата е наречена ѕвезда на есенското мени.

Тиквата може да се консумира сирова, варена, печена или пржена. Покрај месестиот дел се користат и неговите семки кои содржат значително поголема енергетска и хранлива вредност од месестиот јадлив дел од тиквата. Семето содржи 30 проценти протеини и 25 до 38 проценти масно масло.

Тиквата е лесно сварлива, па дури и бебињата можат да ја јадат. Исто така, се препорачува за трудници, доилки, лица со заболен црн дроб и мажи со заболена простата бидејќи ги намалува тегобите.



Експертите тврдат дека тиквата е многу корисна и помага во детоксикација на организмот.Содржи каротеноиди кои се добри за очите и кожата, додека семките имаат антихелминтично дејство.

Сепак, нутриционистката Олга Перевалова предупредува дека тиквата не се препорачува за луѓе со гастроинтестинални заболувања.

„Ова овошје може да ја оштети мукозната мембрана и да предизвика дијареа. Ако некое лице има влошени гастроинтестинални заболувања, како што се гастритис, колитис, чир, панкреатитис и труење, тогаш не само тиквата, туку и секој друг зеленчук е контраиндициран за него“, тврди таа. .

Олга истакнува дека човек кој нема здравствени проблеми може секој ден да јаде тиква. Дневната порција е 200-300 грама