ТОП 10 НАЈДОБРИТЕ МЕЗИЊА ЗА ПИВО

Пивото може да се конзумира со која било храна. Еве ги Топ 10-те најдобри мезиња за пиво:

10 место
Солена и пушена риба
Харинга, скуша итн. За многумина тоа е омилено мезе, но за некои не. Недостатоци: Најлошото предјадење кое целосно го потопува вкусот на пивото и не дозволува да се опуштите поради потребата од миење раце и усни, менување чаши итн.

9 место
Чипс
Секој чипс. Највообичаеното брзо мезе, но не и едно од најуспешните. Овде може да се припише и помфрит, ова е веќе подобро, особено ако го подготвите сами. Недостатоци: зачините, прехранбените адитиви и засилувачите на вкусот целосно го одземаат вкусот на пивото.

8 место
Сушена риба
Речиси иста како несушената солена риба, но со свои предности. Лесно се крши со рака, без употреба на ножеви и сл. Недостатоци: Исто како и 10-то место, малку поразлично на подобро.

7 место
Ракови и морски плодови
Раковите и морските секако се сметаат за класично предјадење за пиво, но раковите бараат многу внимание кога се јадат. Недостатоци: Како да внимаваш кога треба да се опуштиш? 🙂

6-то место
Сушена морска храна
Во основа е прилично пристојно мезе за пиво. Недостатоци: Се произведува главно во Кина и има посебен однос кон таквите морски плодови – тие се сушат со голема количина шеќер и вкусови, што не е за секого. Често се сушат многу, тогаш се бараат многу добри заби.

5-то место
Јаткасти плодови
Кикирики, ф’стаци, бадеми, лешници, семки итн. Поблиску до совршеното мезе. Не го нагласува вкусот на пивото. Јаткастите плодови, се разбира, не се за секого, но на многу луѓе им се допаѓаат. Недостатоци: Алергиски производ, потребни се добри заби.

4-то место
Пржени колбаси
Едно од најдобрите предјадења. Во Германија, генерално се смета за речиси секое пиво. Секако, ако ова се вистинските колбаси направени од вистинско месо, а не колбаси од најблискиот супермаркет, кои не заслужуваат толку високо место. Јадете на мали парчиња. Недостатоци: Пожелно е да се јадат топли, но не жешки.

3-то место
Крекери
Крекерите се едно од најчестите предјадења. Во Германија: лебот лесно се пржи во тава или во тостер, потоа се трие со чешне лук и повторно се пржи. Да, дури и само ставете парче леб на вилушка и пржете од сите страни на огнот на шпоретот на гас, посипете со сол! Или уште поедноставно – посипете парче црн леб со сол.

2-ро место
Свински гради – чадени
Се разбира, не било какви. Имено, гради со лута сол, тенко исечкани, и со мека кора и кромид. Само ремек дело!!! Можно е без кромид, но не е исто. Се смета за лесно предјадење за вотка, но со пиво е многу подобро. Недостатоци: Кромидот треба да го консумираат или сите или никој.

1- во место
Кашкавал
Идеално предјадење. Мора да биде вистински, по можност масен, миризлив, исечен колку што е можно потенок, речиси во проѕирни ленти. Недостаток: СКАП.

И не заборавајте за добро друштво и добри мисли, без нив ниту едно мезе нема да донесе радост!