Ние сме тоа што го јадеме. Затоа мора внимателно да го одбереме нашето мени и да вклучиме во него супер храна која е исклучително корисна, како што се:
Јогурт
Тој е еден од најприродните и најприфатливите извори на пробиотици што можете да ги консумирате. Забележете дека е важно да изберете био-сертифицирани производи со само две состојки – млеко и живи пробиотски култури. Покрај тоа што содржат скроб и шеќер (или вештачки засладувачи), конвенционалните млечни производи исто така се полни со хормони, ГМО и антибиотици кои им се даваат на животните за време на нивното размножување.
Кисела зелка или кисели краставички
Ферментираната храна како кисела зелка или кисели краставички се смета за одличен извор на пробиотици. Колку повеќе разновидност од овие намирници јадете, толку повеќе корисни соеви на пробиотски бактерии ќе добие вашето тело.
Кефир
Не заборавајте да вклучите кефир во вашето мени. Многу е побогат со пробиотици. Содржи и олигосахариди кои ги потхрануваат корисните бактерии во цревата и на тој начин го одржуваат имунолошкиот систем „во работна состојба“. Во суштина, зрната кефир се збирка на бактериски квасци кои се ферментирани со течност за да се добие кефир. Освен со млеко, кефирот може да се подготви и со кокосова вода.
Аспарагус
Содржат природно пребиотично влакно познато како инулин, кое не само што ги храни добрите бактерии во цревата, туку помага и да се елиминираат штетните.


