Јаткастите плодови даваат многу здравствени придобивки ако често се консумираат. Тие содржат многу хранливи материи и здрави масти кои позитивно влијаат на целокупното здравје.
Денеска ви ги претставуваме 5-те најздрави јаткасти плодови кои треба често да ги јадеме:
Макадамија
Јаткастите плодови макадамија се богати со корисни мононезаситени масти и се одличен извор на флавоноиди и други фитонутриенти кои помагаат да се поддржи здравјето на срцето и да се намали воспалението. Тие се исто така добар извор на есенцијални хранливи материи бидејќи содржат железо, ниацин, магнезиум, влакна, манган, селен и калиум.
Ф’стаци
Фстаците се добар извор на протеини , влакна и здрави масти. Исто така, содржи антиоксиданси, како и неколку одлични хранливи материи, вклучувајќи влакна, бакар, тиамин, витамин Б6 и фосфор. Богатиот вкус на ф’стакот го прави одличен додаток на јадењата
Ореви
Оревите се единствените јаткасти плодови кои обезбедуваат омега-3 масна киселина , линоленска киселина, со 2,5 грама по порција. Тие содржат неколку важни хранливи материи, вклучувајќи манган, бакар и магнезиум.
Други студии за здравствените придобивки од оревите покажуваат дека тие можат да штитат од срцеви заболувања, дијабетес тип 2, деменција, оксидативен стрес и воспаление.
Бадеми
Веројатно една од омилените намирници на оваа листа се бадемите. Тие се богат извор на протеини, влакна и содржат витамин Е. Други хранливи материи што ги вклучуваат се магнезиум, манган, витамин Б2, фосфор и бакар.
Многу истражувања покажуваат дека бадемите го подобруваат здравјето на срцето, вежбањето, здравјето на кожата, здравјето на цревата, дијабетесот и многу повеќе. Некои неодамнешни студии покажаа дека бадемите позитивно делуваат на организмот доколку се консумираат после вежбање, бидејќи го намалуваат чувството на замор.
Кога станува збор за здравјето на кожата, едно истражување покажа дека секојдневното консумирање бадеми ја намалува појавата на брчки и пигментацијата на кожата кај жените кои биле во постменопауза за време на тестирањето.
Индиски орев
Нутриционистички, индиските ореви се богат извор на железо, фосфор, бакар, манган и цинк. Обезбедува повеќе заситувачки влакна од повеќето јаткасти плодови.
Истражувањата покажуваат дека додавањето индиски ореви на диета контролирана со калории доведува до намалување на вкупните телесни масти, зголемување на чистата телесна маса и подобрување на функцијата на крвните садови.