ТРИ ТИПА НА ХРАНА КОИ ПРЕДИЗВИКУВААТ НАДУЕНОСТ

црвено месо

Ако често јадете црвено или преработено месо, ова не само што може да предизвика чувство на надуеност, туку може да го зголеми и ризикот од рак на дебелото црево. Преработеното месо е особено штетно, бидејќи поминува низ повеќе различни процеси на преработка пред пакувањето. Мастите од овие намирници можат да доведат до проблеми со крвните садови.

Ако често јадете црвено или преработено месо, ова не само што може да предизвика чувство на надуеност, туку може да го зголеми и ризикот од рак на дебелото црево. Преработеното месо е особено штетно, бидејќи поминува низ повеќе различни процеси на преработка пред пакувањето. Мастите од овие намирници можат да доведат до проблеми со крвните садови.

Гума за џвакање

Гума за џвакање предизвикува да голтате повеќе плунка и повеќе воздух, што може да придонесе за гасови и надуеност. Доколку имате проблеми со надуеност, можете да најдете бонбони како посоодветна замена за оваа храна.

Газирани пијалоци

Газираните пијалоци генерално треба да се избегнуваат, бидејќи се полни со рафиниран шеќер и носат т.н. „празни“ калории. Меурчињата кои се наоѓаат во газираните пијалоци содржат воздух, што значи дека воздухот завршува внатре во системот за варење и предизвикува надуеност. Исто така, треба да избегнуваме да пиеме газирани пијалоци со сламка, бидејќи на тој начин голтаме дополнителен воздух.