ВАРЕЊЕ ЗА ВРЕМЕ НА БРЕМЕНОСТА

Деветте месеци од бременоста се полни со емоции и искуства, од кои некои можат да донесат стрес на кој телото секогаш реагира. Тие може да вклучуваат утринска мачнина, запек и дигестивни тешкотии, манифестирани со надуеност, грчеви во стомакот, металоиди или рефлукс.

Бидејќи фармацевтските производи не даваат безбедни решенија, природните алтернативи и промените во исхраната даваат најдобри резултати.

За почеток, треба да ја намалите количината на храна и да ја зголемите зачестеноста на оброците за да го намалите товарот на стомакот.

Изберете храна која е лесно сварлива како свежо овошје, варен или парен зеленчук.



Можете многу ефикасно да го подобрите транзитот со вклучување повеќе влакна и течности во менито: сокови, билни чаеви, супи. Инфузија од ловоров лист, ѓумбир и лимон, или онаа од анасон, се многу добри за варење и се сосема безбедни за вас и за бебето.

Во оваа насока многу ќе ви помогнат и секојдневното движење и вежбање, а лесните масажи на абдоменот дополнително ќе го поттикнат варењето.

Последно, но не и најмалку важно е бавното и свесно јадење со квалитетно џвакање, што многу му помага на вашиот и онака загрижен стомак подобро да си ја заврши работата.