ВИТАМИНСКА БОМБА: 4 ПРОЛЕТНИ ЛИСНАТИ ЗЕЛЕНЧУЦИ ШТО МОРА ДА ГИ ЈАДЕТЕ

Зелениот лиснат зеленчук не е само храна, туку лек и превенција против десетици болести, истакнуваат експертите.

Истражувањата покажуваат дека придобивките од нивното консумирање вклучуваат превенција од онколошки заболувања, намалување на растот на туморот, подобрување на видот, намалување на холестеролот, детоксикација на организмот и намалување на воспалението во организмот.

Денеска ви претставуваме 4 пролетни лиснати зеленило и придобивките од нивното консумирање:

  1. Спанаќ

Јадењето спанаќ може да ве заштити од настинки и вируси бидејќи е полн со витамини А и Ц, 2 антиоксиданси кои се исклучително корисни за одржување на силен имунолошки систем. Спанаќот е исто така богат извор на растителни омега-3 и фолати, кои помагаат да се намали ризикот од срцеви заболувања, мозочен удар, остеопороза и некои видови на рак.

  1. Коприви

Листовите од коприва се богат извор на калциум и други минерали кои можат да помогнат да се намали ризикот од бубрежни заболувања, остеопороза и други сериозни состојби. Исто така, тој е богат со многу витамини, како што е витаминот Ц, кој е моќна помош за имунолошкиот систем, па дури и може да заштити од разни видови на рак. Листовите од коприва содржат и витамин А, кој е неопходен за здравјето на очите.

Копривата долго време се користи во народната медицина за помош при сезонски алергии и други помали респираторни заболувања. Научниците веруваат дека ова може да се должи на способноста на копривата да ги намали хистамините што нашето тело ги создава кога реагира на алерген.



Листовите од коприва содржат соединение наречено UD-1, кое се чини дека делува како инсулин во телото. Но, постојат спротивставени резултати од истражувањето за тоа дали копривата го намалува нивото на шеќер во крвта кај луѓето со дијабетес.

  1. Штавел

Штавелот е една од највредните намирници во пролетната сезона. Тој е богат извор на витамини А, Б1, Б2, Б3, Б6, Б9, Ц, Е и К. Има дарежливи количини на протеини, јаглени хидрати, флавоноиди, целулоза, танини, есенцијално масло, антрахинонски соединенија, како и многу минерални соли на железо, калиум, калциум, натриум и фосфор.

Штавелот е исто така многу богат со протеини, јаглехидрати, флавоноиди, целулоза, танини, есенцијално масло, соединенија на антрахинон, како и многу минерални соли на железо, калиум, калциум, натриум и фосфор.

Исто така, нема маснотии, што го прави одлична храна ако сте на диета.

  1. Рукола

Руколата е далечен роднина на зелката, карфиолот и репата. Има многу мала количина на калории, која се компензира со голема количина на хранливи материи, меѓу кои најистакната е високата содржина на витамин Ц.

Бета-каротенот во руколата се обработува од телото и се претвора во антиканцероген витамин А. Исто така е богат со витамини Б2, Б5, Б6, како и многу влакна, што ја прави одлична храна за луѓето кои страдаат од анемија.