ЗА ПРИРОДЕН ТРЕТМАН НА ТИРОИДНАТА ЖЛЕЗДА , ДОВОЛНО Е 1 ЧАША НА ДЕН ЛИКЕР ОД ОРЕВИ

Зелените ореви за ликер треба да се собираат во втората половина на мај или првата половина на јуни. Затоа, тие дефинитивно треба да се собираат пред формирањето на овошјето од орев, додека тие се зелени и со големина на лешник или поголеми.

Важна забелешка
Пред да ракувате со какви било млади зелени ореви, не заборавајте да носите гумени ракавици за да ги заштитите рацете од кафените дамки кои е многу тешко да се отстранат подоцна. Пожелно е да ја заштитите и облеката.

Како да направите ликер од зелен орев?

Ова е најпознат народен рецепт за ликер од млади ореви, кој може да се надополни со други состојки по вкус (ванила, портокал, итн.).

Ликер од зелен орев – рецепт:

Потребни состојки

  • 12 млади зелени ореви
  • 400 гр кафеав шеќер (или мед по желба)
  • по избор стапче од ванила, цимет, каранфилче, портокал, итн.
  • 1 лимон, исечен на парчиња
  • 1 литар домашна ракија

Начин на подготовка:

За ликер од орев, треба да ги измиете оревите и да ги исечете на два дела или четвртини (во зависност од нивната големина). Измијте го лимонот и исечете го на парчиња. Ставете ореви и лимони во поголема стаклена тегла од 3-5 л. Потоа, на оревите и лимонот треба да се додаде шеќер (или мед), зачини по желба и домашна ракија и добро промешајте за подобро растворање на шеќерот. Потоа затворете ја теглата и држете ја на сонце 40 дена. Секојдневно тресете по малку, но не отворајте. По 40 дена, исцедете го ликерот од орев преку газа во друго шише, кое ќе го чувате на ладно и темно место.

За што е добар ликерот од зелен орев?

Ликерот од зелен орев како лек сè уште служи како прва помош за многумина кои имаат проблеми со стомакот и како природен лек за анемија и зајакнување на крвта. Незрелите ореви, со меко опкружување, претставуваат вистинско природно богатство на витамин Ц и јод, така што ракијата од орев се користи од памтивек за разни производи кои помагаат при проблеми со тироидната жлезда, особено во случај на нејзина ослабена функција – хипотироидизам. Ликерот од зелен орев е подеднакво ефикасен во олеснување на варењето, дијарејата, запек, металоиди, надуеност, грчеви во стомакот и стомачни инфекции.

Дозирање:

За природен третман на тироидната жлезда, потребно е да се пие 1 чаша ликер од орев на ден, наутро на празен стомак.

Во случај на стомачни проблеми и анемија, препорачаната доза е 1 чаша наутро и една навечер.