ЗАШТИТЕТЕ СЕ ОД ГРИП: ЗЕМЕТЕ ГИ ОВИЕ НАМИРНИЦИ И НИКОГАШ НЕМА ДА СТЕ БОЛНИ

Цитрусни овошја Витаминот Ц помага во градењето на имунолошкиот систем и го зголемува производството на бели крвни зрнца, кои се клучни за борба против инфекции. Повеќето цитрусни овошја имаат многу од овој витамин, а изборот е навистина разновиден: грејпфрут, портокали, мандарини, лимони…

На телото му треба доволно витамин Ц дневно за да остане здрав, а препорачаната дневна доза за жени е 75 mg и 90 mg за мажи. Доколку се одлучите да земате суплементи, горната граница е 2.000 mg на ден.

Свеж црвен пипер

Црвениот пипер е на врвот на листата на намирници кои се најбогати со витамин Ц. На пример, овој зеленчук има три пати повеќе витамин Ц од портокалот. Црвените пиперки се и богат извор на бета-каротен, кој телото го претвора во витамин А, кој е одличен за здравјето на кожата и очите.

Брокула

Можеби не е блиску до вашата омилена храна, но брокулата е преполна со витамини и минерали, особено витамини А, Ц и Е, како и влакна и антиоксиданси.

Тој е еден од најздравите зеленчуци што можете да ги ставите во вашата чинија.

За да го извлечете најдоброто од него, јадете го сиров или многу малку сварен.

Лук

Лукот и дава посебен вкус на храната, но неговите лековити својства се одамна познати, особено во борбата против инфекциите.

Истражувањата покажуваат дека состојката алицин е најверојатно одговорна за својствата на лукот за зајакнување на имунитетот.

Ѓумбир

Ѓумбирот е уште една храна која е одлична како штит против вируси. Може да го намали воспалението, да помогне при гадење, да ја ублажи хроничната болка, па дури и да помогне при висок холестерол.

Спанаќ



Спанаќот е богат со витамин Ц, антиоксиданси и бета-каротин, кои заедно го штитат организмот од инфекции. Слично на брокулата, спанаќот е најздрав кога се готви што е можно помалку за да ги задржи хранливите состојки.

Јогурт

Јогуртот со живи и активни култури го стимулира имунолошкиот систем и помага во борбата против болестите. Ова е особено важно бидејќи јогуртот ја регулира цревната флора, а здравите црева се неопходни за нашиот имунитет.

Во сето ова, важно е да избегнувате јогурт со вкусови и шеќер, но доколку сакате да јадете овошен јогурт, направете го сами – во обичниот јогурт додадете сечкано овошје и малку мед, а по желба и јаткасти плодови.

Бадеми

Кога сме веќе кај јаткастите плодови, тие се одлични и за превенција и борба против настинките. Витаминот Е растворлив во масти е многу важен во сè, што значи дека му се потребни масти за правилно да се апсорбира од телото. Јаткастите плодови, како што се бадемите, се преполни со витамини и здрави масти. На возрасните им требаат само околу 15 mg витамин Е секој ден, а половина чаша бадеми има 100 проценти од препорачаната дневна количина.

Сончоглед

Семките од сончоглед се полни со хранливи материи, вклучувајќи фосфор, магнезиум и витамини Б6 и Е. Семките од сончоглед се исто така богати со селен, кој според некои студии е многу важен во борбата против вирусните инфекции.

Куркума

Куркумата е добро познат зачин за храна, но со години се користи и како антиинфламаторно средство за лекување на остеоартритис и зајакнување на имунитетот, благодарение на неговата главна состојка куркумин.

Пилешка супа

Топлата пилешка супа може да помогне да се намали воспалението, што може да ги подобри симптомите на настинка. Месото од живина е богато со витамин Б6, кој е важен фактор за многу хемиски реакции во организмот. Исто така е од витално значење за формирање на нови и здрави црвени крвни зрнца.

Супата од пилешки коски содржи желатин и други хранливи материи корисни за здравјето и имунитетот на цревата.