ЗДРАВСТВЕНИТЕ ПРИДОБИВКИ ОД ЈАДЕЊЕТО ПОРТОКАЛИ

Портокалите доаѓаат од Кина и Индија. Едно дрво може да вроди со плод до сто години и да живее до 500 години. Плодовите зреат во зима, од јануари до март.

Здравствените придобивки од јадењето портокали се многу, но меѓу најважните секако треба да се истакне дека тие се многу нискокалорични и содржат многу витамини, минерали и антиоксиданси.

Од витамините најважни се Ц , Е, Б, како и провитаминот А, а од минералите калциумот, потоа магнезиумот, фосфорот и калиумот.

Консумацијата на портокали ја промовира работата на цревата, двојно позитивно влијае на крвта и крвните садови. Прво, со намалување на нивото на лошиот холестерол и второ, со намалување на згуснувањето на крвните садови.

Портокалите поволно делуваат и на косата и ноктите, па би било добро да јадете барем еден портокал секој ден. Богати се и со овошен шеќер, кој му дава енергија на телото.

Портокалите може да се земаат во која било форма, целина или во сок, но целото овошје е многу покорисно, главно поради влакната што ги содржи во значителна количина. При термичка обработка, на пример во мармалад , се губат лековитите својства на витаминот Ц, кој е познат како витамин отпорен на топлина.

За чувствителните луѓе ова овошје може да предизвика проблеми, па затоа треба да се ограничи неговото внесување. Портокалите не треба да се даваат на деца под една година, бидејќи киселината од нив може да предизвика многу непријатни, дури и болни осипи кај бебињата.