Спирулината е вид на сино-зелена алга која расте и во слатка и во солена вода. Мајката природа има собрано во спирулината повеќе од 100 хранливи материи кои се од витално значење за човечкото тело и затоа овие алги се прогласени за супер храна. Спирулината е богат извор на хранливи материи во концентрации поголеми од која било храна: зеленчук, овошје, семиња или билки и има многу придобивки за човечкото тело. Го зајакнува имунитетот, прочистува, обновува, подмладува и штити од болести.
Спирулината е 100% природна, не содржи конзерванси и лесно се вари. Погоден е за сите возрасти и е исклучителна замена за вештачки произведени минерали и витамини. Спирулината содржи: 60% протеини, 13% важни витамини и минерали кои секојдневно му се потребни на човечкото тело. Меѓу нив се: витамини Б1, Б2, Б3, железо, калциум, калиум, магнезиум, манган и фосфор.
Интересно е што спирулината содржи повеќе калциум, фосфор и магнезиум отколку млекото. Ова го прави уште повредна храна за луѓето кои се нетолерантни на лактоза. Неговата структура ги содржи сите есенцијални амино киселини во идеален сооднос . Само спирулината и мајчиното млеко содржат доволна количина на линоленска киселина, која е важен учесник во регулирањето на хормоналниот систем на телото.
Друга предност на спирулината се нејзините антигабични својства. Тој прави одлична работа во борбата против тврдоглавиот кандидат. Цијанобактериите промовираат раст на здрава бактериска флора во цревата, што го запира растот и популацијата на кандидатот.
Има природни антиинфламаторни својства и делува превентивно против разни воспалителни процеси, а добро делува и против некои алергии и настинки.
Го намалува ризикот од кардиоваскуларни проблеми поради неговите корисни својства за ублажување на високиот крвен притисок и намалување на нивото на лошиот ЛДЛ-холестерол во крвта.