Многу луѓе сакаат банани. Тие се вкусни и многу корисни. Но, дали знаевте дека црвените банани се подобар избор од жолтите? Тие се одличен извор на калиум и имаат карактеристичен густ вкус сличен на жолтите. Црвените банани исто така нудат повеќе здравствени придобивки од обичните банани.
Црвените банани се послатки поради поголемиот дел од шеќерот и затоа имаат поголема хранлива вредност во однос на витамин Ц и калиум, што им дава поголеми здравствени придобивки.
Црвените банани се богат извор на витамин Ц, кој е многу важен за здравјето на имунолошкиот систем. Го стимулира формирањето на лимфоцити – бели крвни зрнца кои напаѓаат патогени како бактерии, ги уништуваат клетките на ракот, го регулираат имунолошкиот одговор и формираат антитела.
100 гр црвена банана обезбедува 15% од препорачаната дневна доза на витамин Ц.
Црвените банани се исто така богати со калиум. Една банана со средна големина содржи 400 mg калиум, што е 11% од нејзината дневна препорачана доза. Американското здружение за срце препорачува да се вклучат повеќе храна богата со калиум за да се намали нивото на крвниот притисок. На овој начин се спротивставувате на влијанието на солта и го намалувате крвниот притисок, кој е главен фактор на ризик за развој на кардиоваскуларни заболувања.
Црвените банани се извор и на бета-каротен – црвено-портокаловиот пигмент кој е неопходен за здравјето на кожата, мукозните мембрани, имунолошкиот систем и очите.