- Добро за белите дробови
Тиквата е одлична за респираторниот тракт . Истражувањето спроведено во Кина покажало дека луѓето кои редовно јадат тиква имаат 27 отсто помали шанси да развијат белодробни заболувања, а сето тоа благодарение на големото количество бета каротин, кој во организмот се претвора во витамин А.Бројни истражувања покажале дека таа е богата со храна во бета каротин може да го намали ризикот од срцеви заболувања.
- Диететски
Поради високата содржина на влакна и ниската калориска вредност, таа е одлична храна за сите оние кои сакаат да ослабат. Содржи и пектини, целулоза и други растителни влакна, што го прави лесно сварлив. Маснотии речиси и да нема, а 100 грама тиква содржи само околу триесет калории. Ако тиквата се користи редовно, може да спречи предвремено стареење на телото , појава на кардиоваскуларни заболувања и формирање на катаракта.
4. Го подобрува расположението
Се препорачува за луѓе кои страдаат од депресија поради високиот процент на аминокиселината Л-триптопан. Оваа киселина го поттикнува лачењето на серотонин во организмот и предизвикува добро расположение и чувство на среќа.