ЗОШТО ТРЕБА ПОЧЕСТО ДА ЈАДЕТЕ СУШИ

Сушито е едно од најпопуларните јапонски јадења. Постојат многу различни варијации на суши, вклучувајќи ги и оние за вегетаријанци. Конзумирањето суши ни помага да одржиме добра тежина, ни обезбедува омега-3 и омега-6 масни киселини. Кои се другите здравствени придобивки?

Суштински за функцијата на тироидната жлезда

Традиционален елемент во подготовката на суши е неговата лушпа, која обично се состои од алги познати како нори. Алгите содржат големи количини на јод, кој е неопходен за здравјето на тироидната жлезда. Иако сите болести на тироидната жлезда не се предизвикани од недостаток на јод, минералот има силна поврзаност со целокупната функција на тироидната жлезда.

Помага во синтезата на црвените крвни зрнца

Ако страдате од анемија, јадете суши. Добрата функција на тироидната жлезда е од суштинско значење за бројот на крвни зрнца. Според некои студии, нискиот број на црвени крвни зрнца е поврзан со недоволна активност на тироидната жлезда. Покрај тоа, алгите се богати со железо, што го намалува ризикот од анемија – уште една добра причина да јадете повеќе суши.

За убава коса

Еден од најголемите показатели дека нешто не е во ред со вашето здравје е состојбата на косата, кожата и ноктите. Протеините што ни ги даваат рибите и алгите помагаат да се подобри состојбата на кожата.