Освен што е многу вкусна, тиквата е исклучително корисна бидејќи е богата со витамини. Овој зеленчук е еден од лидерите во содржината на витамин А. Тиквата има и многу витамин Ц, како и скоро сите витамини Б. Затоа тиквите се сметаат за СУПЕР зеленчук кој е добар за кожата, очите и кардиоваскуларниот систем На Нивните корисни својства се должат на високата содржина на влакна, што ја забавува апсорпцијата на јаглехидратите, а исто така се богати со антиоксиданси, витамини, минерали и протеини. Во тиквата речиси и да нема маснотии и скроб.
Хранлива содржина во 100 грама тиква:
Калории – 20-40 kcal
Јаглехидрати – 5-20 g
Протеини – 1 гр
Влакна – 3,5 гр
Содржината на микроелементи и витамини на 100 гр препорачана дневна доза е:
Витамин А – 225%;
Витамин Ц – 25%;
Витамин Е – 7%;
Витамин Б1 – 5%;
Витамин Б3 – 5%;
Витамин Б6 – 7%;
Витамин Б9 – 5%;
Магнезиум – 7%;
Калиум – 8%;
Зошто витаминот А е толку важен за телото?
Витаминот А е неопходен за нормално функционирање на телото и здравјето на кожата. Покрај тоа, нејзиниот дополнителен внес е задолжителен за бремени жени и доилки.
Зошто ни е потребен витамин Ц?
Овој витамин има потреба од многу системи во нашето тело. Го зајакнува имунолошкиот систем, ја штити кожата од сончево зрачење, исто така е добро за срцето и крвните садови и помага во апсорпцијата на железото.
Покрај тоа, двата витамини се моќни антиоксиданси кои го штитат нашето тело од предвремено стареење.
Тиквата е исто така многу добра за срцето
За да се грижите за срцето и крвните садови, важно е да го контролирате нивото на натриум. Овој минерал, кој го добиваме главно во форма на сол, го зголемува притисокот. Од друга страна, сепак, според една студија спроведена во 2017 година, беше откриено дека е подеднакво важно да се консумира доволна количина калиум, што, за разлика, го намалува крвниот притисок. Тиквата е многу вкусен и достапен производ со висока содржина на овој минерал.
Цинкот содржан во семките од тиква е природен имуномодулатор. Кога е отсутен, производството на леукоцити се забавува и се зголемува подложноста на телото на инфекции. Други корисни супстанции со имуностимулирачки ефект, кои се содржани во тиквата, се: витамин Е, железо и фолна киселина.