12 ЗАКОНИ НА КАРМАТА ШТО ТРЕБА ДА ГИ ЗНАЕТЕ

Зборот „карма“ на санскрит буквално значи „акција“ и претставува духовно толкување на законот на Њутн . „Секое дејство е еднакво по големина и е спротивно на правецот на спротивставеноста“. Разбирањето на кармата не е казна. Ние ги следиме кармичките закони, не за да избегнеме неволји и казни, туку да растеме духовно и лично.

Еве ги 12-те закони на кармата што е добро да се знаат:

 1. Големиот закон (закон на причина и последица)

„Вие го жнеете тоа што го посеавте“. Ако сакате да добиете среќа, мир, љубов, пријателство, мора да бидете среќни, мирни, љубовни и вистински пријател. Што и да му дадете на универзумот, тој ќе ви се оддолжи.

 1. Закон за создавање

Мора да бидете вклучени во сè што се случува во вашиот живот. Ништо не се случува само по себе. Ние сме едно со универзумот, внатре и надвор. Сè што нè опкружува е тесно поврзано со нашата внатрешна природа. Опкружете се со она што сакате да го имате во вашиот живот и бидете свои.

 1. Закон за смирение

Треба да прифатите нешто за да го промените. Ако кај другите гледате непријател или непријател, не можете да се фокусирате на повисоко ниво на постоење.

 1. Закон за раст

Каде и да одите, нема да бегате од себе. Мора да се менувате, а не луѓето, местата или работите околу вас, ако сакате да растете духовно. Она што ви е дадено, вие сте самите. Само вие имате контрола над себе. За да смените некого или нешто, мора да промените внатрешно. Тогаш светот околу вас ќе се промени.

 1. Закон за одговорност

Ако нешто не е во ред во вашиот живот, тогаш има нешто што не е во ред во вас. Ние сме огледална слика на сè околу нас. А, светот околу нас е нашата огледална слика. Ова е универзална вистина. Вие сте одговорни за она што се случува во вашиот живот.

 1. Закон за поврзаност

Сè, дури и најнезначајно, е од голема важност, бидејќи сè во универзумот е поврзано. Секој чекор води кон следниот чекор и така натаму. Треба да ја започнете работата од почетната фаза за да го направите тоа добро. Не е можно да се каже дали е поважен првиот или последниот чекор. Тие се подеднакво важни. Минатото, сегашноста и иднината се меѓусебно поврзани. 1. Закон за фокусирање

Не можете да помислите на две работи одеднаш. Ако се фокусирате на духовните вредности, не е можно да почувствувате алчност или лутина.

 1. Закон за давање

Ако длабоко верувате во нешто, во одреден момент од вашиот живот универзумот ќе ве повика да ви покаже дека е вистина. Она што го научивте теоретски, мора да го примените во пракса.

 1. Закон за ТУКА и СЕГА

Не можете да бидете овде и сега ако погледнете наназад или се грижите за иднината. Старите мисли, старите обрасци на однесување и старите соништа ве спречуваат да најдете нови.

 1. Закон за промена

Историјата се повторува сè додека не ги научите лекциите што ви требаат за да го промените вашиот пат.

 1. Закон за трпеливост и одмазда

Сите награди бараат почетен напор. Големата исплата доаѓа по трпелива и напорна работа. Вистинската радост доаѓа откако ќе го направите она што се очекува од вас и знаете дека наградата ќе дојде кога ќе ви биде потребна.

 1. Закон за значење и инспирација

Го добивате тоа што го давате. Вистинската вредност на нешто е директен резултат на енергијата и значењето што ги вложувате во тоа. Секој личен придонес е исто така придонес кон целото. Ако вашиот придонес е незначителен, тоа не влијае на целото. Сите дејства извршени со љубов даваат живот и ја инспирираат Целата.