20 ЗНАЦИ КОИ ПОКАЖУВААТ ДЕКА ИМАТЕ ПОТИСНАТИ ЕМОЦИИ

Емоциите се дел од нашите животи. Секој ден, во секој момент, додека работиме, гледаме омилен филм, комуницираме, поминуваме низ добри или критични моменти, емоциите се секогаш со нас. Да се ​​биде способен да се изразат емоциите е важно, но важно е и како тоа се случува. Постојат голем број причини кои можат да не натераат никому да не зборуваме за нашите негативни емоции, предизвикани од различни ситуации во сегашноста или во минатото. Нивното потиснување сериозно му штети на нашето физичко и ментално здравје.Кои се 20-те знаци дека ги потиснувате емоциите во себе и тоа ве повредува?

 1. Пасивно-агресивно реагирате во напнати ситуации.
 2. Избегнувате да бидете сами со сопствените мисли.
 3. Постојано заборавате на работите.
 4. Често се согласувате на се и не ги искажувате вашите желби.
 5. Поголемиот дел од времето се чувствувате нервозни или под стрес.
 6. Не ги искажувате емоциите, не плачете кога ви е тешко, а тоа се должи на тоа што сакате да изгледате силно, да не ги оптоварувате другите, мислите дека нема да ве разберат, вие се плашите од создавање конфликти.
 7. Секогаш треба да ги контролирате работите во вашиот живот.
 8. Претерано реагирате на секоја ситница.
 9. Вистинските чувства ги криете од саканите, колегите, саканата личност, од себе.
 10. Се чувствувате уморно, понекогаш без причина.
 11. Имате проблеми со спиењето.
 12. Често сте болни.
 13. Храната е вашата удобност и мора да се борите со вишокот килограми.
 14. Имате избегнувачко однесување. Кога ќе слушнете звук, песна, мирисате некаков мирис, поминувате покрај одредено место или нешто што ве потсетува на болно сеќавање, се чувствувате лошо или дури избегнувате да ги поминете тие места за да не ги разбудите негативните емоции.
 15. Имате проблем да им верувате на роднините, пријателите, колегите.
 16. Имате несигурен стил на приврзаност кон пријателите, партнерот во врската, што може да се должи на некои трауми од детството, кои обично произлегуваат од родителското недоразбирање, премногу строги или родители што ве запоставувале итн.
 17. Страдате од чести промени на расположението и хроничен стрес.
 18. Имате ниска самодоверба.
 19. Мислите дека иднината не носи ништо позитивно за вас, а вашиот неуспех изгледа сигурен.
 20. Избегнувате да разговарате за одредени теми, на пример, поврзани со детството, одредена личност или ситуација која ви донела неизлечени негативни емоции.