3 РАБОТИ ШТО ТРЕБА ДА ГИ НАПРАВИТЕ 30 МИНУТИ ПРЕД ДА ЈА НАПУШТИТЕ РАБОТАТА

Секој работен ден има почеток и крај. И за почетокот на работниот ден да биде успешен, мора правилно да го завршите претходниот. Но, ова не е ништо комплицирано. Главната работа е да направите три важни работи половина час пред да одите дома.

  1. Проверете разговори по пошта и групна работа

Оние вработени кои комуницираат со колегите и подредените преку е-пошта и разговори на Интернет, треба да стекнат навика да проверуваат нови пораки не кога компјутерот е веќе исклучен, туку малку порано.

Можеби сте пропуштиле неколку важни пораки на кои им е потребен итен одговор. Во такви случаи, можете да ги префрлите нивните перформанси на друг член на тимот, ако е можно, но ако не … вашето утро ќе започне многу сериозно и најверојатно ќе влијае на целиот ваш работен ден. Не оставајте ја денешната работа за утре!

  1. Направете план за следниот работен ден

Одвојте 5-10 минути во овој момент – во мир и тишина размислете колку е вредно утре за вас и што би било добро да се направи.

Поставете приоритети за да не мора да се занимавате со неколку задачи одеднаш и да не го одложувате нивното завршување до вечерта. Колку јасно знаете од каде да го започнете работниот ден, ќе одредите како ќе се одвива – ефикасно и продуктивно или бескорисно и со губење дополнително време.  1. Анализа на изминатиот ден

Анализирајте како се снајдовте, според планот подготвен вчера за денес. Ако не сте направиле нешто или околностите ги направиле некои работи невозможни, размислете за нивната иднина. Можеби нема да можете да се справите со некои од акциите планирани за денес, некои работи може да се одложат за следната недела, но не заборавајте да одредите со кои ќе се справите штом ќе пристигнете на работа.

Овие совети можеби изгледаат тешко да се имплементираат на почетокот, но ако се обидете да ги следите барем една недела, ќе видите колку се ефективни. За ова не треба да преземате паметни програми или апликации, најобичниот лаптоп и пенкало се токму она што ви треба!