5 НАЧИНИ ДА ГО НАУЧИТЕ ВАШЕТО ДЕТЕ ДА СЕ СПРАВУВА СО НАПАДИ

За жал, иритацијата и малтретирањето се случуваат почесто отколку што мислиме – во градинка, на игралиште, на училиште. Сепак, возрасните не го сфаќаат ова најчесто. Можеби вашето дете се плаши или се срами да ви каже за сите „шеги“, но ако сепак дојде кај вас со таков проблем, еве неколку соодветни мерки што треба да ги преземете.

  1. Најдете нешто во што вашето дете е навистина добро

Можете да го охрабрите вашето дете да прави повеќе активности што ги прави добро и тоа ќе го натера да се чувствува посигурно. Зборувајте за неговите достигнувања и помогнете му да изгради самодоверба.

  1. Кажете му дека е нормално да побарате помош

Ако вашето дете е под 5-6 години, може да биде тешко да се одбрани. Некои деца можат да го направат тоа без проблем, но други се посрамежливи и колебливи. Значи, треба да го научите вашето дете дека нема ништо срамно во тоа да побарате помош од наставник, на пример.

  1. Слушајте го целосно

Разговарајте со вашето дете за она што се случува на училиште и направете го да се чувствува чуено и разбрано. Само да знаете дека сте таму за да му помогнете и да го поддржите може да биде големо олеснување. Обидете се да не реагирате со силни емоции, бидејќи вашето дете може да престане да ви споделува од страв дека ќе бидете вознемирени. И не обидувајте се да најдете причина во однесувањето на вашето дете да објасни што се случува.  1. Именувајте ги неговите емоции

Без разлика дали станува збор за потсмев или малтретирање, користете ги овие вистински зборови кога разговарате со вашето дете за она што се случува на училиште. Овие зборови се многу негативни и тоа им овозможува на децата да ги прикачат на одреден тип на однесување.

  1. Вежбајте визуелизација

Визуелизацијата може да биде ефикасна техника за да му помогнете на вашето дете да се справи со негативните емоции. На пример, замолете го да замисли дека има штит околу себе што спречува навредливи зборови да стигнат до него. Ова ќе му помогне да разбере дека она што другите луѓе го велат не треба да го повредува.