5 ПРИЧИНИ ЗОШТО ЛУЃЕТО ОСТАНУВААТ ВО ТОКСИЧНИ ВРСКИ!

Иако е нормално да имате падови во врската, исто така треба да ги знаете границите. Сепак, честопати е полесно да се каже отколку да се направи.

Дознајте подолу зошто некои луѓе остануваат во токсични и нездрави врски подолго отколку што треба.

  1. Тие се плашат од осаменост

Според истражувањето, стравот од осаменост може да ги принуди луѓето да останат во токсични врски од многу едноставна причина – подобро е да имате несовршен партнер отколку да бидете сами. Имено, општеството понекогаш може да ги натера луѓето да мислат дека да се биде сингл е негативна работа – но во реалноста нема апсолутно ништо лошо во тоа.

  1. Тие имаат мала самодоверба

Студиите исто така сугерираат дека луѓето кои имаат мала самодоверба имаат тенденција да останат и во нездрави врски. Откако доживеале злоупотреба и токсично однесување толку долго, луѓето веруваат дека тие се виновни за токсичното однесување на нивниот партнер. Ниската самодоверба исто така може да ги натера луѓето да се сомневаат во сопствената вредност и што внесуваат во врската.

  1. Чувство на лична одговорност за вашиот партнер и неговите постапки

По непријатна ситуација или конфликт, насилникот ќе го натера неговиот партнер да се чувствува виновен за ситуацијата, иако тој не е таков. Ова однесување често се развива постепено, што го отежнува човекот да разбере што всушност се случува.  1. Тие веруваат дека работите може да се променат

Многу луѓе кои се во токсични односи остануваат во нив затоа што го сакаат својот партнер и веруваат дека партнерот ќе се промени или дека врската може да се подобри.

Тие исто така претпоставуваат дека нездравото однесување на нивниот партнер е резултат на тешки околности или дека некако можат да ја променат врската со тоа што ќе станат подобар партнер. Но, во реалноста, однесувањето на партнерот само се влошува со текот на времето, а луѓето во такви врски се сè повеќе ментално исцрпени и се повеќе и повеќе несреќни.

  1. Тие се плашат од одбивање

Друга причина е одбивањето – тие остануваат во нездрава врска затоа што се плашат да не бидат одбиени во иднина, па се врзуваат со сегашниот партнер. Луѓето кои се плашат од одбивање, потешко ги искажуваат своите мисли и не знаат како да застанат за себе.