Излегува дека сланината изградила прилично погрешна слика за штетна и опасна храна. Денеска ви претставуваме 5 супер придобивки од неговата умерена консумација.
Погледнете и: 5 намирници кои ќе ви го намалат холестеролот
- Сланината е храна која содржи омега-6 незаситени масни киселини. Тоа, пак, помага да се контролира нивото на лошиот холестерол во крвта и да се елиминира вишокот холестерол.
- Сланината помага за активирање на мозочната активност. Линолеинските и арахидонските масни киселини присутни во неговиот состав се многу важни за функцијата на мозокот. Тие придонесуваат за формирање и развој на феталниот мозок во утробата на мајката.
- Сланината го спречува развојот на онколошките процеси. За разлика од сончогледовото масло, маслото, овој животински производ не предизвикува раст на клетките на ракот во организмот и не испушта опасни соединенија при пржењето, од кои драстично се зголемуваат шансите за добивање онколошки заболувања.
- Сланината го зајакнува имунитетот – масните киселини во неа учествуваат во метаболизмот на холестеролот и придонесуваат за брзо отстранување на токсините од телото, го штитат од вируси и го зајакнуваат имунолошкиот систем. Покрај тоа, сланината не го преоптоварува црниот дроб и лесно се вари. Нејзиното консумирање го подобрува метаболизмот.
- Сланината помага да останете витки – полека се распаѓа и може долго време да се чувствувате сити. Покрај тоа, сланината има холеретичен ефект. Но секако не претерувајте, не повеќе од 100 грама сланина дневно.


