Потребни состојки за 5 порции:
1. 200 кг спанаќ
100 мл масло
50 гр путер
200 гр сирење
100 гр кромид
2 јајца
30 гр брашно
200 мл свежо млеко
сол по вкус
Начин на подготовка:
Кромидот и спанаќот се чистат и се мијат, сецкаат и се пропржуваат во масло додека не омекнат. Потоа измешајте ги со рендано сирење и 2/3 од претходно подготвениот сос од бешамел. Истурете ја смесата во намастена тава и печете ја во загреана рерна на 170 степени додека не порумени. Истурете ја преостанатата 1/3 од сосот со бешамел и печете.
Подготовка на бешамел сос : Брашното пржете го лесно во путер и разредете го со млеко, па додајте ги изматените јајца со постојано мешање.
На здравје!