ПИЛЕШКО СО СОС ОД АВОКАДО

Денешниот рецепт е многу погоден за активни спортисти кои сакаат да јадат правилно. Пилешките гради се еден од најдобрите протеини што може да ги добиете после тренингот. И уште подобро е кога се комбинира со растителна маст од авокадо.

Потребни состојки:

2 парчиња стек

бибер

сол

маслиново масло

Производи за сос:

1 парче меко авокадо

свежи лисја од босилек

3 лажици крем фета сирење



1 големо чешне лук

2 лажици јогурт

1 лажица сок од лимон

бибер

сол

2 лажици. вода

Начин на подготовка:

Посипете го со сол и црн бибер стекот. Загрејте тава со маслиново масло и пржете ги во тавата по 3-4 минути од секоја страна за да останат сочни. Во меѓувреме, излупете го авокадото и ставете го во блендер. Додадете го свежиот босилек, јогуртот, крем сирењето, лукот, сокот од лимон, водата, солта и биберот и блендрирајте додека не се изедначи смесата.

Послужете го пилешкиот стекот со сосот од авокадо и украсено со парчиња розов домат и авокадо.

На здравје!