ЗЕЛЕНЧУКОВИ МАФИНИ СО ЗЕЛЈЕ

  • 4 компири
  • 1 морков
  • 1 кромид
  • 10 лисја зелје
  • 1 страк нане
  • свежи ливчиња мајчина душица
  • 3 лажици пченка од конзерва
  • 2 лажички Хималајска сол
  • 3 прстофати кари
  • 1/3 лажичка црн бибер
  • пола лажичка црвен пипер
  • 1/3 лажичка ким мелен
  • 3 прстофати босилек (сушен и ситно сецкан)

ПОПОЛНУВАЊЕ:

  • 2 јајца
  • 4 – 5 лажици јогурт
  • ¼ лажичка Хималајска сол
  • 1/3 лажичка сода
  • 1/3 лажичка сода
  • пченкарно брашно – околу 6 лажици

ПОДГОТОВКА:

Во тенџере ставете вода – околу 3 см на дното и ставете корпа за готвење на пареа. Покријте со капак за да зоврие водата, и за тоа време подгответе ги другите производи.

Излупете го и исечете го зеленчукот на средни парчиња – компирите (коцки), морковите (полумесечина) и кромидот на (квадрати).

Откако ќе зоврие водата во тенџерето, ставете го сецканиот зеленчук во корпата. Покријте со капак и оставете да омекне. Од време на време мешаме, бидејќи зеленчукот од долниот дел најбрзо се готви (и повторно се покриваат).

Додека да се подготви, ние го користиме времето со темелно миење на свежо набраното зелје, нане и мајчина душица. Потоа исечете ги зелјето и нането од надворешните рачки, а свежата мајчина душица рачно раситнете ја. Измешајте ги во тенџере.

Откако зеленчукот ќе стане доволно мек (но не го пасирате), префрлете го од корпата зво друга длабока тава и оставете да се излади.

Со врелата вода од тенџерето во кое го паревме зеленчукот, истурете го сецканото зеленило да се попари 1-2 минути и внимателно истискајте го за да не се распаднат малите лисја на мајчината душица.

Додадете ги омекнатите зелени лисја во зготвениот зеленчук и измешајте сè заедно со малку пченка (конзервирана или тегла) и зачини по вкус: фина хималајска сол, кари во прав, црвен пипер, мелен црн бибер, ким во прав и сув босилек (ситно исечен).

Подгответе измиени и исушени – 7 чаши (како кај кремот од карамела) или други длабоки тркалезни калапи за мафини.

Со кујнски ножици исечете хартија за печење на квадрати со големина од околу 14 см (во зависност од големината на калапот во кои ќе печете).

Поставете ја хартијата во кружни форми, преклопувајќи ги испакнатите агли нанадвор и надолу. Распределете ја мешавината од зеленчук во нив, лесно притискајте за да се згусне, но не го израмнувајте горниот дел, бидејќи е добро да имате малку воздух помеѓу парчињата зеленчук, да помине малку помеѓу нив и филот потоа.

Подгответе го полнењето со енергично мешање на јајцата во сад со жица за матење и додадете јогурт, сода, ситна хималајска сол и сода. Продолжете да мешате со жица за матење и згуснете ја смесата, постепено додавајќи фино пченкарно брашно. Откако ќе ја ставите смесата врз зеленчукот врз неа ствате и кисело млеко .

Печете ги солените кекс-колачи на 200 ° C околу 30 минути, а на 25-тата минута од печењето, ако одозгора имаат златно потемнување, вклучете ја рерната да се пече 5 минути само од долната страна.

На здравје!