Оброкот го јадете на работното биро, додека работите… Иако ова е честа појава кај нас, во Франција овој вид на „диета“ на работното место е забранет со закон!
На овој начин, работниците се охрабруваат да паузираат од работа и да имаат пауза за ручек исклучиво за нив. Истражувањата покажуваат дека е потребна пауза за да се направат луѓето попродуктивни потоа и подобро да се концентрираат на работата.
Различни научни студии покажуваат дека оддалечувањето од компјутерот и мирот за време на паузата за ручек имаат позитивен ефект врз поединецот, дури и сега кога голем број вработени работат од дома.
Каде и да работите – на маса, на кауч или во кревет, тоа место е ваш деловен простор во даден момент и не треба да јадете таму, бидејќи јадењето станува несвесно, вели психологот Сем Вон Рајх.
- Кога јадеме несвесно, не размислуваме многу за други работи, па затоа не забележуваме ниту знак на ситост. Јадеме побрзо и повеќе – вели неговиот колега психолог Лени Редман.
Додека работат од канцеларијата, вработените често се ограничени во однос на храната – тие ќе го јадат она што го донеле од дома, ќе одат во пекара или продавница, но количината на храна што им е достапна по тој повод е далеку помала од таа од дома. Покрај тоа, дома, тие најверојатно ќе грицкаат нешто попатно, од чиста досада.
Брук Шелер, клинички нутриционист, вели дека треба да одвоиме 30 до 60 минути во текот на денот за да направиме пауза за да го намалиме стресот и исцрпеноста при работа.
- Бегајте, одвојте време да одморите. Ако направите пауза за да ги наполните батериите и му дадете шанса на вашиот мозок да се рестартира, тоа ќе ви овозможи да бидете попродуктивни, пофокусирани и покреативни.