6 ЗАСТАРЕНИ НАВИКИ НА ПАРИ ЗА ОТКАЖУВАЊЕ

Не мора да бидете експерт во економијата за да знаете дека треба да бидете внимателни со финансиите. Дури и ако вашите заштеди се чуваат во стара банка и не купувате акции на водечки компании, има некои работи во врска со парите што се заеднички за секое работно лице. Затоа е време да се ослободите од некои стереотипи кои се пеколно застарени и апсолутно непрактични.

  1. Живеете по принципот „барем местото е мое“

Живеењето во тесен, непрактичен стан што дури и не ви се допаѓа, едноставно затоа што е дело по дело, нема никаква вредност. Да имате сопствен имот одамна е помалку важно отколку да бидете подвижни и пријатни. И во оваа смисла, нема ништо лошо во изнајмувањето на вашиот стан за да живеете во друг што е по ваш вкус.

  1. Не трошете за себе

Колку повеќе некој се ограничува, толку повеќе сака да ги надмине вештачки создадените ограничувања. Ова е причината зошто прекумерната штедливост на крајот може да доведе до импулсивни набавки за кои подоцна ќе зажалите. Дури и ако немате многу пари, не лишувајте се од мали радости како што се купување вкусна храна, цвеќиња или кармин. Не се сведува на тоа кои корисни работи можете да ги купите со овие пари.

  1. Не заштедувате пари за одмор

Денешниот бурен животен стил бара квалитетен одмор како неопходен услов за продуктивна работа. Затоа размислувањето за егзотичен одмор како луксуз е застарено. Ако заштедите малку секој месец, ќе можете да си дозволите 10-дневен одмор во странство еднаш годишно.  1. Немате депозитна сметка

Традицијата на заштеда на пари отсекогаш била и ќе биде. Но, ако износот на заштедите остане ист, нема многу смисла. Денес, банките нудат бројни депозити каде што можете да заработите профитабилна камата, а доколку сте повешти, можете да инвестирате во акции.

  1. Не барате подобра работа

Пробувањето на различни патеки во кариерата додека не го пронајдете она што навистина ви се допаѓа, воопшто не е срамота. Но, недостатокот на раст на кариерата е голема причина да размислите за подобра работа, дури и ако имате задоволителен приход.

  1. Живејте на заеми и кредити

Корените на оваа финансиска навика одат директно во психологијата. Ако сакате да купите скапа торба, но не можете да си ја дозволите, не јавувајте веднаш пријател за заем, туку заштедете пари и купете ја следниот месец.