ПОДГОТВЕНО ЗА КРАТКО ВРЕМЕ: НАЈЛЕСЕН РЕЦЕПТ ЗА РОЛАТ СО ЈАГОДИ!

Подготовка за тестото:

  • 4 јајца
  • 4 лажици брашно
  • 4 лажици шеќер

Фил:

  • 3 дцл слатка павлака
  • 40 јагоди

Подготовка:

  1. Вклучете ја рерната на 180 ° С.
  2. Одделете ги белките од жолчките. Додадете шеќер во жолчките и измешајте. Во друг сад направете белки.
  3. Наизменично додадете лажица брашно и додајте од белките во мешавината од жолчки и шеќер и полека и полека мешајте во смесата. Повторувајте ја постапката додека не ги потрошите подготвеното брашно и белките. Смесата ќе биде подебела на почетокот, а потенка и малку пенлива на крајот.
  4. Поставете плиток плех со хартија за печење. Истурете ја смесата во плех за печење и лесно раширете ја со шпатула или лажица. Ставете ја смесата во рерна и печете максимум 10 минути. Кога површината на тестото е златна, тестото е готово.
  5. Веднаш штом ќе го извадите тестото од рерната, префрлете го на чиста кујнска крпа, страната каде што е хартијата мора да биде нагоре.Навлажнете ја хартијата за печење со кујнска четка и вода за полесно да го извадите од тестото. Нежно повлечете ја хартијата со прстите додека не се отстрани целосно, а потоа превртете го тестото во крпа и оставете го малку да се излади.
  6. Измијте, исчистете ги и исечете ги јагодите на парчиња со саканата големина. Изматете ја слатката павлака во шлаг со миксер.
  7. Извадете го изладеното тесто, премачкајте со шлаг на кој потоа ќе ги поставите исечените јагоди и повторно ќе се тркалате. Готовиот ролат можете да го посипете однадвор со шеќер во прав или да украсите со шлаг.

Добар апетит!