Состојки (за 4 порции):
- 0,5 кг тестенини по желба
- 2 лажици маслиново масло
- 1 лажица путер
- 0,5 кг брокула
- 2 чешниња лук
- рендана кора од лимон и сок од 1 лимон
- 120 мл павлака
- 45 гр пармезан
- сол, бибер
Подготовка:
Гответе ги тестенините во согласност со упатствата на вреќата. Додека тестенините се готват, загрејте го маслиновото масло и путерот во тава. Додадете брокула и пржете околу пет минути. Додадете сецкан лук, кора од лимон и сок од лимон и пржете додека состојките не го ослободат мирисот, околу една минута. Промешајте ја павлаката и оставете ја да зоврие, сè уште на средна топлина. Додадете пармезан.
Процедете ги тестенините и додајте ги во сосот, мешајќи добро за да се комбинира сè убаво. Зачинете со сол и бибер, и можете да додадете други зачини по вкус.
На здравје!