Смоквите не се само многу вкусни, туку и здрави. Денес ќе ви покажеме како да ги чувате за зима во форма на домашен џем.
Потребни состојки:
1 кг смокви
1 кг шеќер
лимонтус (1 лажичка)
1 пакетче ванила
300 мл вода
Начин на подготовка:
Зрелите смокви се мијат убаво, им се вадат рачките и се сечат на парчиња, се стааваат во длабоко тенџере и се додава шеќерот и водата. Се варат на тивок оган додека смоквите не почнат да се распаѓаат при крајот се додава ванилата и лимонтус 1 лажичка кој ке помогне подобро да се желира џемот. Готовиот џем веднаш се истура во тегли и секоја тегла се затвора убаво и се превртува за да се затвори убаво и се чуваат на темно место.
На здравје