Состојки за тесто:
- 500 грама брашно (тип 500)
- 250 мл млеко
- 100 мл масло
- 2 јајца
- 1/2 коцка свеж квасец
- (25 гр.)1/2 лажица сол
- 5 лажици шеќер
Состојки за полнење:
џем (по избор)
Состојки за премачкување:
1 жолчка од јајце
неколку капки масло
Подготовка:
-Промешајте го квасецот во 250 мл млако и додадете лажица шеќер.
-Оставете да стаса околу 15 минути.
-Во брашното додадете квасец, јајца, масло, шеќер и сол и измесете мазно тесто.
Можете да го мешате со адитиви за тесто со помош на миксер.
-Замесете го комбинираното тесто на лесно побрашнета површина.
-Поделете го тестото на два дела (два кори), покријте го со крпа и оставете го 45 минути да стаса.
-Разредете ја кората колку што можете, а потоа намачкајте џем на целата површина на тестото.
-Засукајте ги и наредете ги во подмачкана тава.
-Штрудлата премачкајте ја со жолчка во која сте додале неколку капки масло.
-Печете во рерна околу 45 минути на температура од 200 Целзиусови.
-Завршената штрудла посипете ја со малку вода, покријте ја и оставете малку да се излади.
На здравје!