ДОМАШНА ШТРУДЛА ОД ЏЕМ КОЈА СО СИГУРНОСТ ЌЕ СТАНЕ ДЕЛ ОД ВАШИТЕ ОМИЛЕНИ РЕЦЕПТИ!

Состојки за тесто:

  • 500 грама брашно (тип 500)
  • 250 мл млеко
  • 100 мл масло
  • 2 јајца
  • 1/2 коцка свеж квасец
  • (25 гр.)1/2 лажица сол
  • 5 лажици шеќер

Состојки за полнење:

џем (по избор)

Состојки за премачкување:

1 жолчка од јајце
неколку капки масло

Подготовка:

-Промешајте го квасецот во 250 мл млако и додадете лажица шеќер.
-Оставете да стаса околу 15 минути.
-Во брашното додадете квасец, јајца, масло, шеќер и сол и измесете мазно тесто.
Можете да го мешате со адитиви за тесто со помош на миксер.

-Замесете го комбинираното тесто на лесно побрашнета површина.
-Поделете го тестото на два дела (два кори), покријте го со крпа и оставете го 45 минути да стаса.
-Разредете ја кората колку што можете, а потоа намачкајте џем на целата површина на тестото.
-Засукајте ги и наредете ги во подмачкана тава.
-Штрудлата премачкајте ја со жолчка во која сте додале неколку капки масло.
-Печете во рерна околу 45 минути на температура од 200 Целзиусови.
-Завршената штрудла посипете ја со малку вода, покријте ја и оставете малку да се излади.

На здравје!