Како што старееме, многу е важно да му обезбедиме на телото доволно количество витамини, минерали и хранливи материи. Доколку има дефицит на некое од горенаведените, организмот страда и се распаѓа.
Улогата на селенот во одржувањето на здравјето е голема, а доколку не се внесува редовно се јавуваат здравствени проблеми.
Селенот е многу моќен антиоксиданс кој штити од слободните радикали – нестабилни молекули кои можат да ги оштетат клетките и со тоа да поттикнат болести. Истражувањата покажаа дека селенот помага во спречување на рак, срцеви заболувања, ревматоиден артритис, астма и други хронични болести.
Позитивно влијае на психичката состојба и расположението – истражувањата покажуваат дека луѓето со ниско ниво на селен во крвта се повеќе склони кон депресија.
Селенот е клучен играч кога станува збор за стареењето, бидејќи најмногу влијае на тироидната жлезда. Тироидната жлезда содржи повеќе од овој минерал од кој било друг орган во телото. Помага во производството на тироидни хормони и го штити телото од штетниот оксидативен стрес. Докажано е дека селенот им користи на оние кои страдаат од болести на тироидната жлезда.
Неговите антиоксидантни својства помагаат да се заштитат здравите клетки од оштетување и да се спречат болести како што се срцевите заболувања, Алцхајмерова болест…
Тешко е всушност да се одреди кога се појавил недостаток на селен, но ова се некои од најчестите симптоми:
- Не функционирате како и обично
- Постојано сте уморни
- Нервозни сте и напнати
- Имате проблем со тироидната жлезда
- Вие брзо се дебелеете
- Чувствувате мускулна слабост
- Имате синдром на мозочна магла (ти си расеан, расеан, заборавен)
- Косата ви паѓа
- Вашиот имунолошки систем е ослабен
Како да внесете доволно селен?
Меѓу најдобрите природни извори се кафените печурки, шитаке печурките, сината риба (сардини, туна, лосос, скуша, харинга) и морските плодови (школки, јастог, ракчиња) и цели зрна (овес, јачмен, кафеав ориз).
Значајни количини на селен вклучуваат лук и кромид, телешки црн дроб, јагнешко месо, мисирка, пилешко, полномасно млеко, семки од сончоглед, брокула, боранија, зелка и кокос.