Состојки:
- 2 парчиња пилешки гради
- 1 супена лажица мед
- половина кафена лажица мелен црн пипер
- 1 супена лажица сок од лимета
- половина кафена лажица мелен црвен пипер
- 1 кафена лажица мајчина душица
- 60 гр. пармезан
- 1 јајце
- 60 гр. чедар
- 5 супени лажици лебни трошки
- 130 гр. брашно
- 5 супени лажици зејтин
- сол по вкус
Подготовка:
Пригответе го пилешкото филе. Изрендајте ги и двата вида на сирење. Добро измешајте ги медот, сокот од лимета, пармезанот, мајчината душица и мелениот црвен пипер. Покријте го месото со добиената смеса. Потоа измешајте го брашното и мелениот црн пипер. Изматете го јајцето. Добро измешајте го чедарот со лебните трошки. Потопете го пилешкото месо во смесата со брашното, јајцето и сирењето. Оставете го да отстои 30 минути во ладилникот. На крај, по половина час, испржете го пилешкото месо на вообичаениот начин, додека истото да добие златно-кафеава боја и од двете страни.
На здравје!