ЛЕКАР ОТКРИВА ШТО СЕ СЛУЧУВА СО НАШИОТ ХОЛЕСТЕРОЛ КОГА ПИЕМЕ КАФЕ

Високото ниво на холестерол е сериозна пречка за васкуларното здравје. Холестеролот може да се подели на неколку подгрупи, дефинирани според видовите на протеини. Меѓу најштетните форми се липопротеините со мала густина (ЛДЛ), кои се таложат во ѕидовите на артериите и го попречуваат протокот на крв. Многу фактори можат да го зголемат нивото на ЛДЛ холестеролот, вклучително и два антиоксиданси кои се наоѓаат во кафето.

„Во некои студии, забележано е зголемување на нивото на холестерол во рок од неколку часа по пиењето кафе“, изјави ексклузивно за Медикфорум рускиот кардиолог д-р Олег Варфоломеев. Овие ефекти биле забележани за време на студија во која учествувале 40 луѓе за да го истражат ефектот на кафето врз липидниот профил на нивната крв. Првично, била земена крв за мерење на липидите на учесниците. Тие потоа консумирале црно кафе или кафе со не-млечен крем и шеќер. Во рок од 30-60 минути од пиењето на кафето, била земена крв за последователна липидна анализа.

„Една шолја кафе води до статистички, но не и клинички значајна разлика во вкупниот холестерол, HDL холестеролот и триглицеридите, 1 час по консумирањето на пијалокот“, вели експертот.

Важно: Написот е само за информативни цели и не ја заменува консултацијата со специјалист!